Prosvetari obustavljaju rad – U četvrtak bez nastave u školama

Unija sindikata prosvetnih radnika obustaviće rad  u četvrtak 16. maja zbog nasilja nad kolegom u Bačkoj Palanci. U školama članicama Unije tog dana neće biti nastave , a da se pridruže obustavi pozvani su i drugi sindikati u prosveti.

Vesna Andrić predsednica sindikata Unije prosvetnih radnika u Valjevu kaže da 16. maja osim što neće biti nastave , prosvetni radnici će ići na protest u Beograd.

„Protest u Beogradu zakazan je u 12 časova i to je jedan od načina da se našem ministarstvu prosvete stavi do znanja da se mora izmeniti krivični zakon koji i dalje  nije promenjen. Od slučaja iz Trstenika do danas sve je prošlo u formiranju raznih Vlada, promenama ministara, formiranju raznih grupa i sve na kraju nas je dovelo da se nasilje nastavlja“, rekla je Andrić.

Ona je potvrdila da je Sindikat tražio status službenog lica za prosvetne radnike ali ne u smislu skraćenja staža ili drugih beneficija već da prosvetni radnici budu u situaciji da niko ne može da ih napada i fizički vrši nasilje. „ To su maloletna deca i to znači po KZ da će njihovi roditelji morati da snose posledice . To je jedina svrha zahteva za službenost i izmenu zakona.Mi smo prošli mnogo obuka , ali ništa nije doprinelo smanjenju nasilja , jer nasilja i dalje ima i to nasilja dece nad decom , prema nastavnicima. To nije samo jedna vrsta nasilja i ceo sistem je u problemu“, kaže Andrić.

Ona je takodje navela da je posle tragičnih dogadjaja u Ribnikaru bilo kopiranja u smislu spiskova i slično , ali da je po njenim saznanjima sve sankcionisano .

„Napravljena je platforma „Čuvam te“ u koju mi baš i nemamo uvid šta se dešava u drugim školama već možemo da vidimo da li tu ima nešto vezano za našu školu. Ali to su kozmetičke promene , ali se suštinski nije ništa promenilo. Niko ne traži drastične izmene već član zakona koji štiti nastavnika od nasilja od strane maloletnog učenika“, rekla je Vesna Andrić.

Ona je izrazila mišljenje da ne postoji škola u kojoj nije bilo prijave da je učenik verbalno napao nastavnika i da ne postoji škola gde roditelj nije vršio nasilje i verbalno i prijavljivanjem . „To svi imaju, ali niko ne govori o tome jer to šteti ugledu škole . To je guranje pod tepih“.

Andrić je navela i da su na obustavu nastave pozvali i druge sindikate u prosveti i da su oni u najvećoj meri prihvatili poziv za učešće.

8 comments on “Prosvetari obustavljaju rad – U četvrtak bez nastave u školama

  1. Jana

    Bolje bi vam bilo da strajkujete zbog Viber grupa koje ste duzni da koristite i da strajkujete zbog roditelja dece koja vam se mesaju u rad, te ste izgubili sav kredibilitet koji ste imali usled toga sto ste dozvolili da vas kinje i gaze.

    Reply
  2. Marko

    Prosveta je izgubila smisao, roditelji se mesaju u rad prosvetara, ocenjuju, upuceni su u sve, nastavnik je sada kolateralna steta.

    Reply
    1. Mina

      Slazem se, ali sami su to dozvolili, ne znaju da se bore za sebe, niti to pokusavaju, vec se gazenje po njima samo nastavlja, zato su nam deca takva, a roditelji sve gori i gori….
      Pa ko je nas ucio, a na kraju nismo ispali losi… A danas bi svaki roditelj od svog deteta da napravi intelektualca, i jos da mu profesor polaze racun ako dete ne ostvaruje roditeljske zamisli…..

      Reply
  3. Tanja

    Ima nasilja i od strane zaposlenih prema deci, dece prema drugoj deci, koje se takodje krije i gura pod tepih. Kako cemo tome stati na put? Ko to kontrolise?

    Reply
    1. Jana

      Kako ocekujes da prosvetari to rese kad oni nemaju moc da manje probleme od tih resavaju na dnevnom nivou…. duzni su da polazu racun ucenicima, roditeljima, direktoru, inspekciji, psiholozima, da pisu stotine izvestaja za svakojake gluposti…. Toliko su postali degradirani i obesmisljeni, da bi prvo zbog toga trebalo da strajkuju. Pa kad vrate neki autoritet medju decom i roditeljima, onda resavati krupne stvari koje svakako treba resiti. Ali prvo treba da pomognu sebi, jer je ucitelj/nastavnik pocetni stub drustva, i NIKAKO NE SME BITI ovakav kakav je sada.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.