U Srbiji najviše afričke kuge svinja u valjevskim selima

Posle potvrde za selo Klanica, zarazna bolest svinja afrička kuga, po podacima Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, proglašena je u šest sela na području Valjeva, što je najviše u Srbiji.

Prethodno, Uprava za veterinu proglasila je svinjsku afričku kugu u 17 domaćinstava u selima Lukavac, Dupljaj, Beomužević, Kozličić i Osladić, a onda je, nakon analize uzoraka, iz Veterinarskog institute Šabac stigla potvrda i da se ova zarazna bolest pojavila i na području sela Klanica.

Sem ovih šest valjevskih sela, afrička kuga svinja proglašena je i u selima Brežđe i Paštrić u Opštini Mionica, a Kolubarski okrug je na taj način, pokazuju podaci Uprave za veterinu, najviše pogođen od svih krajeva Srbije.

Posledica pojava afričke kuge svinja je u tome da je cena “žive vage” prasadi značajno opala, pa umesto doskorašnjih 600, ona sada iznosi od 400 do 450 dinara po kilogramu.

“Dolazi do smanjene ponude, nema potražnje i hteli ne hteli po samoj prirodi stvari dolazi do pada cene. S druge strane, to se neće bitno odraziti na brojno stanje svinja u Kolubarskom okrugu, obzirom da je „afrička kuga” lokalizovana u par sela, te da su grad Valjevo i opština Mionica više ovčarsko-govedarski reoni, a u selima gde se pojavila bolest proizvođači više gaje svinje za lične potrebe domaćinstva uz male tržišne viškove prasadi”, ocenjuje doktor stočarstva Radosav Vujić.

Iz Uprave za veterinu poručili su da da se preduzimaju sve zakonom propisane mere kako bi se širenje ove bolesti sprečilo i ona zaustavila.

1 comment on “U Srbiji najviše afričke kuge svinja u valjevskim selima

  1. Jorgovanka

    Drzava nema interes da zaustavi sirenje bolesti, da ima suzbila bi nebi dozvolili dalje sirenje , koga jos seljak interesuje, kome jos treba domace meso ima zaledjeno iz argentine, povoljno i ukusno…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.