Evropa odlučila: Čepovi ostaju uz flašu

Ma koliko Vas nervirali, čepovi koje ne možete odvojiti od flaše sada su obaveza po direktivi EU. Namera Evropljana je da se i čepovi recikliraju zajedno sa plastičnim flašama. Iako nismo u EU sve je izvesnije da bi takva odluka mogla biti doneta i kod nas.

Pokazatelji u EU govore da su čepovi medju pet plastičnih proizvoda koji ozbiljno ugrožavaju životnu sredinu. Teško je tačno proceniti obim štete koju nanose životnoj sredini, kako kopnenoj tako i morskoj, ali za više od 30 godina pronađeno je preko dvadeset miliona čepova i poklopaca za flaše tokom aktivnosti čišćenja plaža širom sveta, zaključak je nakon kog je usledila odluka da sva plastična ambalaža sa drugačijim čepovima mora biti vrlo brzo povučena .

U Srbiji sve češće na plastičnim flašama vidjamo čepove koji su praktično neodvojivi od flaša pa je shodno ovoj odluci EU sve izvesnije da će ova pojava biti masovnija u narednom periodu .

Dok pravilo stupa na snagu u celoj Evropi, Italija ostaje „posebno zapažanje“ o primeni direktive o plastici za jednokratnu upotrebu – Evropska komisija je krajem maja pokrenula prekršajni postupak protiv Italije jer nije potpuno ispoštovala direktivu i prekršila je obaveze utvrđene pravilima o transparentnosti jedinstvenog tržištaBrisel čeka odgovore do kraja jula ili će se krenuti sa pravnim procesom.

Srbija na žalost još uvek uči o reciklaži, ali će se situacija i na ovom polju vrlo brzo promeniti , naročito za Valjevce   obzirom da e najavljuje skori početak rada deponije Kalenić , a kako bismo postigli zadovoljavajuću cenu odnošenja smeća recikliranje će biti obaveza svih nas.

 

 

6 comments on “Evropa odlučila: Čepovi ostaju uz flašu

  1. Alan Ford

    Najveći izum posle naizmenične struje. Šta očekivati od EU idiota na čelu sa usrulje fon der lajden pojačana sa kajom kalas.

    Reply
  2. Pitam za druga

    Glupost. Skoro svaki srbin to otkine, jer ga iritira i opet imamo odvojene cepove, kao do sad, samo imamo nas nadrndanije. Jel neko od ovih strucnjaka sto su ovo izmislili jeo jogurt iz takve ambalaze? Israskam me flasa kao Tetak Stamenu.

    Reply
  3. Dragan

    srbija dostize evropsku uniju a dokaz za to su i ovi cepovi koji su isti kod nas kao i u evropi

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.