Promena klime uslovila promene u voćarstvu-U Šapcu rodila banana

Klimatske promene već su tu . Visoke temperature utiču na biljke . Poslednjih dana dok jedne uvrću list kako bi se zaštitile od prekomerne transpiracije, šljiva odbacuje plod. U Poljoprivredno stručnoj službi   u Valjevu kažu da će poljoprivrednici moraju da menjaju svoje navike vezane za voćarsku i ratarsku proizvodnju. A u Šapcu rodila banana.

Iako se količina padavina i dalje vodi kao prosečna u toku godine , te padavine više nisu identično rasoporedjene kao ranije pa se ove godine 30 stepeni u aprilu prilično odrazilo na brojne voćarske kulture.

„Ovo jeste dug period suše i najavljuje se još toplotnih talasa , ali moram reći da ovo nije nešto što nam se samo sada dešava , ovo je suša koja traje zadnjih 20 do 30 godina.  I ovo što sada osećamo jesu efekti kumulativne suše . Visoke temperature, vreli vetrovi dovode do isušivanja korena bilajka . Imamo ozbiljno smanjenje prinosa kultura poput; maline, kupine, šljive  . Mi smo stalno na terenu i vidimo da je smanjena izdašnost lastara , vidljiv je pad prinosa , ali i oštećenja kvaliteta. Evo kupina dolazi na pun rod , ali plod je kao da je bio izložen vrlo vrelom vazdušnom strujanju , suv. Kvalitet opada. Šljiva koja je sledeća sada odbacuje rod“, objašnjava direktor PSS Svetislav Marković.

On navodi da se biljka sama štiti, a da je period prilagodjavanja biljaka na nove uslove jako dug.

„Videli ste verovatno da biljka okrene svoj list , ona ga okreće kako bi sprečila prekomernu transpiraciju . Neke kulture poput šljive , ukoliko imaju veliki rod taj rod odbacuju i to se dešava upravo sada . Biljka je statična , ona ne može poput ljudi da se skloni u hlad , ona je i 24 sata izložena visokim temperaturama .  Recimo šljiva može do deset litara vode da izbaci transpiracijom , ali ako te vode nema, onda opada plod. Biljke se i menjaju , ali je za vidljivu promenu potrebno bar sto godina“, objašnjava Marković.

Neprestano na terenu stručnjaci PSS  savetuju poljoprivrednike kako bi zaštitili svoje zasade .

„Moraće poljoprivrednici da shvate da se navike u gajenju moraju menjati. Organizacija FAO upozorava da su ove promene od sada stalne . Mi smo u valjevskom kraju postavili čak 28 ogleda, Sve pratimo i merimo i na kraju ćemo moći da kažemo kvantitativno i kvalitativno kakvi su efekti. Moraju se primenjivati brojne mere. Najpre , racionalna upotreba vodnih resursa . Mi savetujemo navodnjavanje kap po kap, korišćenje arterskih bunara , sakupljanje kišnice , ako tih bunara nema . Ne treba zaboraviti da je odabir lokacije i zemljišta za neku kulturu izuzetno važan, da li je kultura izložena suncu 24 sata? Potrebno je dobro izabrati sortu , hibride, one koji su otporni na sušu , na poleganje“, kaže Marković.

Prosečna dnevna teperatura sada se kreće od 32 do 40 stepeni . Biljke reaguju na sebi svojstvene načine . Marković ukazuje da se promena već desila po pitanju maline . Malina sve više bolje uspeva u planinskim delovima nego u ravničarskim . Malina iz Arilja kreće se ka Prijepolju i Kopaoniku . Zanimljiv je podatak da je u okolini Šapca rodila banana.

„Mi imamo jednu situaciju , da ranije ovde nije mogla da rodi banana . Izvadite biljku iz jednog okruženja i prebacite u drugo i ona ne može da živi i radja . Tako je bilo sa bananom , a sada u šabačkom kraju imamo situaciju da banana radja . Tamo je zaista rodila banana. To pre 30 godina nije bilo moguće. Znači da su se uslovi promenili za nju, sada joj više odgovaraju“, kaže Marković i dodaje da ćemo doživeti još velikih promena pa će se i i poljoprivredna proizvodnja menjati.

9 comments on “Promena klime uslovila promene u voćarstvu-U Šapcu rodila banana

  1. Dragan

    nas netreba da brinu klimatske promene jer kad dodju rudnici sta nas briga za poljoprivredu

    Reply
  2. Šumadinac

    Reci nama direktore kako je moguće mali prinosi maline,i cene male ?.Da nije ponova rodilo u Ukrajini i Poljskoj.

    Reply
  3. balkanska kolumbia

    U poslednjih 35 godina su nas i napravili da budemo banana drzava, pa i ne treba da cudi sto uspevaju banane.

    Reply
  4. Анонимни

    ovaj se bas razume u poljoprivredu ko saadasnja vlast u postenje. ispirajuuui mozak narodu.

    Reply
  5. Sumadinac

    шапчанима неверујем да седну голим дупетом у жар!***

    Reply
  6. Istina

    promenom klime promenićemo boju koze, veroispovest, nacionalnost, rasu. Jednostavno evoluiracemo u nesto sasvim drugo. To je zakon evolucije.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.