Protest ispred tužilaštva zbog privođenja Branka Ivkovića

Ispred zgrade u kojoj se nalaze valjevska tužilaštva trenutno se održava protest građana zbog privođenja ili, još nije precizirano, hapšenja advokata Branka Ivkovića, predsednika Valjevskog pokreta otpora.

Povod da Ivković danas dva puta završi u policiji, a večeras i kod osnovnog tužioca, bilo je deljenje objave na njegovom Fejsbuk profilu u kojoj neimenovani oprganizator, u sklopu aktuelnih protesta protiv iskopavanja litijuma širom Srbije, poziva i na „blokadu pruge Beograd-Bar u Valjevu“.

Pored građana, koji uzvikuju parole podrške Ivkoviću a tužiocima poručuju „Vučićeve sluge“, na protestu kod zgrade tužilaštva okupio se i veliki broj njegovih kolega, advokata članova Advokatske komore Šapca i Valjeva.

 

U izjavi novinarima, Ivkovićeva koleginica iz VPO Anđelka Đuričić Rakić kaže „da ne zna da li je on uhapšen ili priveden“, te da li je  doneto rešenje o njegovom zadržavanju.

„On je danas prvi put priveden na informativni razgovor a sada je, pretpostavljam, uhapšen. Ovde je situacija takva da će biti obavljeno njegovo saslušanje, tužilac može da predloži pritvor, a ukoliko to učini, onda Branko ide pred sudiju Osnovnog suda za prethodni postupak. Ukoliko ne predloži pritvor, biće pušten i postupak će ići redovnim putem“, objasnila je ona.

Takođe, ona je dodala da pretpostavlja da je Ivković priveden zbog objave na svom Fejsbuk profilu o pozivu na blokadu, pruge. Precizitrala je da Ivković nije autor te objave, već da ju je samo preuzeo i podelio sa neke od valjevskih grupa na toj društvenoj mreži.

„Pa zbg toga pretpostavljam da mu se na teret stavlja jedno od krivičnih dela iz oblasti javnog reda i mira, izazivanje panike i nereda stav 1 ili 2, nisam sigurna. Za prvi je propisana kazna zatvora od tri meseca do tri godine i novčana kazna, a za drugi je kazna veća – od šest meseci do pet godina, ali sve će se znati nakon saslušanja“, rekla je Anđelka Đuričić Rakić dodajući da ipak očekuje Ivkovićevo puštanje na slobodu.

4 comments on “Protest ispred tužilaštva zbog privođenja Branka Ivkovića

  1. User1

    Komedija… Uhapsili Branka Ivkovića da ga opamete da ne može da uzme pare prošle godine od SNS-a da ne izađe na izbore i glumi opoziciju. Godinu dana kampanje, protesta i onda bojkot. Unovčio je taj dobro! *** Nemojmo od lažnih opozicionara praviti heroje! Trojanski konj!

    Reply
  2. sin anarhije

    SRBIJA SE PROBUDILA , a svi vi cete uskoro u bezaniju zajedno sa vasima iz rio tinta …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.