Društvo istraživača podiglo zastavu Tešnjarskih večeri

Svečanim podizanjem zastave u Valjevu je počela tradicionalna manifestacija Tešnjarske večeri. Čast da zvanično otvore 37. po redu Tešnjarske večeri pripala je Društvu istraživača „Vladimir Mandić Manda“.

Društvo istraživača koje ove godine proslavlja 55 godina postojanja  osnovano je  16. februara 1969. godine u Valjevu, a osnovala ga je grupa mladih entuzijasta spremnih za istraživanje i otkrivanje neotkrivenih tajni prirode.

Zastupljeni kroz različite oblike angažovanja rad ovog Društva nadaleko je poznat. Do sada je kroz Društvo prošlo preko 6000 mladih entuzijasta. Oni su bili članovi jedne od, do sada postojećih 18 grupa i to: arheološka, grupa za ishranu u prirodi, flora, etnološka, etno-muzikološka, geološka, speleološka, ornitološka, stomatološka, ekološka, foto-služba, astronomska, biološka, veterinarska služba, istorijska, turistička i geografska grupa i podmladak.

Članovi Društva istraživača „V. M. Manda“ su idejni tvorci Republičke konferencije Mladih istraživača Srbije (MIS), koja je počela sa radom 1976. godine. Iz ovog Društva je potekla i ideja o osnivanju Istraživačke stanice Petnica, osnovane 14. septembra 1982. godine.

Predsednica Društva istraživača Ljubica Bulatović zahvalila se na ukazanoj časti da upravo ovo Društvo podigne zastavu Tešnjarskih večeri .

„Želim da iskažem veliku zahvalnost što je Grad Valjevo odlučio da Društvo istraživača na ovaj način učestvuje na otvaranju Tešnjarskih večeri . To nam pokazuje da Valjevo vidi istraživače kao vrlo bitnu stanicu za razvoj ove zajednice. Želim da se zahvalim i onima koji su učestvovali u radu Društva u proteklih 55 godina i pomogli da se vidi na koje sve načine nauka može biti zanimljiva“, rekla je Bulatović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.