Opozicija u Valjevu protiv eventualnog referenduma o rudarenju litijuma

Da li bi referendum o rudarenju litijuma mogao doneti jasan stav gradjana po ovom pitanju? Jedno vreme aktuelna tema , sada je, čini se,  u drugom planu. Valjevska opozicija jednoglasna je u stavu protiv referenduma.

Protesti ili borba kroz institucije, dilema je koja je „provejavala“ poslednjih dana. Ali šta misle o eventualnom referednumu pitali smo valjevsku opoziciju.

„Eventualni referendum o otvaranju rudnika litijuma u Srbiji bi bio pokušaj SNS-a da putem uobičajenih izbornih manipulacija, medijskog ispiranja mozgova i ucena na kraju građane učini odgovornim za katastrofalne posledice otvaranja rudnika.  Građani bi na kraju bili krivi što je vlast potpisivala štetne sporazume sa Rio Tintom i davala im pravo da uništavaju prirodu naše zemlje. To zapravo i ne bi bio referendum, već način da se ogromno i opravdano nezadovoljstvo građana izmanipuliše i osujeti. On ne bi bio odraz stvarne volje građana, nego proizvod već oprobane SNS izborne krađe. Referendumi postoje i funkcionišu u demokratskim zemljama, a Srbija to nažalost nije. Zato smo protiv referenduma u ovakvim nedemokratskim uslovima“, kaže Željko Trifunović šef odborničke grupe koalicije Svanuće.

„Referendum je oblik neposrednog izjašnjavanja građana o određenim pitanjima za koja je to Ustavom i zakonom određeno. Vlast trenutno vodi perfidnu kampanju čiji je cilj raspisivanje referenduma u vezi odluke o kopanju litijuma u Srbiji. Referendum je demokratski način izražavanja volje građana u uređenim društvima ali u diktatorskom režimu, kakav je u Srbiji, on predstavlja farsu i daje legitimitet unapred donetoj odluci vlastodržaca. I zato:Nema kopanja litijuma! Nema referenduma!“ izričit je u stavu bio Branko Ivković prvi čovek  Valjevskog pokreta otpora .

„S obzirom kakva je politička atmosfera ovde kod nas , svaka vrsta referenduma bi zapravo bila plebiscit i verovatno izjašnjavanje o poziciji jednog čoveka tako da bi verovatno predsednik ono što je tema litijuma  sveo na izjašnajvanje o njemu samom. Naše mišljenje je da referendum o litijumu apsolutno nije potreban , a nije ni moguć jer se radi o zaštiti životne sredine.  Zaštita životne sredine spada u korpus ljudskih prava , a naš Ustav zabranjuje referendum o ljudskim pravima . Ni pravno dakle ne bi bilo moguće. S druge strane ako pričamo politički nije baš upitno s obzirom da narod pokazuje jasan stav. To je i predsedniki i Vladi jasno tako da mislim da je najbolje rešenje da se na skupštini donese zakon o zabrani rudarenja litijuma ili moratorijum dok se ne pronadje neko drugo rešenje“, mišljenje Djordja Pavlovića i Pokreta Sad.

3 comments on “Opozicija u Valjevu protiv eventualnog referenduma o rudarenju litijuma

  1. Ronin

    Sacuvaj Boze! Pa zar vam nije najbitnije misljenje naroda? Mislite da cete samoproglasena „intelektualna elita“ da sama odlucuje, bez volje gradjana? I uvo me boli za rudnik, pricam iz ugla gradjanjna kome vasim delovanjem vredjate inteligenciju. Isporucivali su demokrate generale u Hag, bolell ih uvo, cute za KiM, kazu da je genocid u Srebrenici, unistili nam tolike firme samo u Valjevu, da ne pricam u Srbiji i sad nakon svega toga, oni i dalje cute o svemu sto je nacionalno i srpsko, a na ovoj temi forsiraju patriotizam? To je samo jasan znak za iole mentalno zdravog coveka da primeti da nesto tu smrdi. Hocete danas objasniti narodu kako su demokrate dovele tu firmu ovde, kakve su ugovore potpisali i kako su zakone promenili u korist takvih firmi i radnji? Ko placa bilborde, flajere i razne druge stvari? Ko vam pravi sendvice za mitinge po Srbiji? Jesu pare pale sa Marsa ili tu ima zanimljivija pozadina?

    Reply
  2. Željko Đurđević

    zašto ste protiv referenduma? valjda se o ka nešto pitam ja VALJEVAC

    Reply
  3. Pjerili

    POŠTOVANI,
    TREBA DA SE FORMIRA NEZAVISNA I NESTRANAČKA MULTIDISCIPLINARNA KOMISIJA. SVAKI ČLAN KOMISIJE ANALIZIRA PROBLEM IZ UGLA SVOJE OBLASTI I PREDOČAVA VALIDNE DOKAZE. ZATIM MULTIDISCIPLINARNA KOMISIJA NA OSNOVU ZAJEDNIČKOG USAGLAŠENOG STAVA DAJE MIŠLjENjE I JAVNO OBJAVLjUJE, DA LI ĆE SE KOPATI LITIJUM?! MULTIDISCIPLINARNA KOMISIJA DAJE PRVU I ZADNjU REČ O EKSPLOATACIJI LITIJUMA.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.