Donji deo reke Gradac na minimumu-Pastrmke se bore za život

Reka Gradac u svom donjem toku više ne liči na ono što je do nedavno bila. Izuzetno nizak nivo vode, suvi sprudovi šljunkovitog nanosa, slike su u ovo vreme suše. „Pastrmka je izuzetno osetljiva na ovakva stanja“, kaže Ognjen Krnetić.

Reka Gradac poslednjih dana podeljena je na prepoznatljiv deo u zaštićenom prirodnom delu i potom gotovo suvi deo u donjem toku . Slaba kiša, sušni dani, malo snega ove zime , sve je to uticalo da su uobičajena kupališta u donjem delu reke sada gotovo presušila.

„Još malo kod River bara da ima vode za kupanje , a već niže to nije moguće. Svake godine bude period suše, ali ove je to baš izraženo“, kaže jedna od čestih posetilaca reke B.M.

Nizak nivo vode utiče i na biljni i životinjski svet. Sušom i visokim temperaturama pogodjena je i pastrmka koja je ponos reke Gradac.

„Pastrmke su vrlo osetljive na ovakva stanja kada je nizak nivo vode , nema dovoljno kiseonika i što je bitno one ne mogu da prežive na temperaturi većoj od 20 stepeni vode . Ako nema dovoljnog protoka u koritu več ostaju manji delovi vode , tako reći barice, tu se voda brzo zagreva i tu ona ne može da boravi. Pastrmka traži hladnu , bistru vodu“, objašnjava Ognjen Krnetić čuvar zaštićenog prirodnog dobra klisure reke Gradac.

On navodi da je stanje stvari pogoršala i činjenica da je na Povlenu ove zime bilo samo 4 dana snega što je nedovoljno . „Bez velikih snegova nema visokog nivoa reke. Moja pretpostavka je da se pastrmka na vreme povukla u delove gde ima pene od vode , jedan deo je sigurno otišao i ispod brane gde se voda peni , tu ima kiseonika ili u gornji deo reke“, objašnjava Krnetić.

U JKP Vodovod kažu da se s obzirom da se njihova Crpna stanica nalazi ispod zaštićenog dela reke za sada obezbedjuje oko 200l/s. Sve manje od toga ostavilo bi veliki deo gradjana bez vode.

Pogled na donji deo reke teško da nekog može ostaviti ravnodušnim , ali je istovremeno činjenica da je ovaj period mogao da posluži za čišćenje donjeg toka reke. Nadležnost je na Srbija vodama , a svaki put do sada Grad je bio taj koji je tražio od Srbija voda da se Gradu odobri čišćenje .

Na kišu i sušu niko ne može uticati, ali u danima vrelim kao što su ovi možda bolje možemo da vidimo kakvo zaista prirodno dobro imamo gotovo u samom gradu.

15 comments on “Donji deo reke Gradac na minimumu-Pastrmke se bore za život

  1. Dragan

    ako ce vec da uginu sto nedozvolite narodu da peca ili da baca dinamit da bar bude neka korist

    Reply
    1. ZeFf

      Idi negde da ti to neko pogleda, Šaja je umro, ali ima još dobrih lekara po Valjevu.

      Reply
    2. Здрав разум

      узми слободно динамит, нађи неки мост и заједно хоп

      Reply
  2. Zoran

    Vodostaj Gradac na minimumu. Opsada kafančina na reci maksimalna. Vikendom haos. A tu vodu koristimo u vodosnabdevanju grada. Šta se preduzima u zaštiti reke? Apsolutno NIŠTA.

    Reply
  3. Coca

    Gospidine Krnetiću, da li je pastrmka koja je ugrožena vremenskim neprilikama osetljiva i ugrožena đubretom, crkotinama, korovom i smradom na Gradcu, kad Vi očigledno niste?

    Reply
    1. Da se zna ko je za šta odgovoran

      Ekološko društvo Gradac je odgovorno za deo Gradca do Ploča i do vodozahvata valjevskog vodovoda. Upravo nizvodno od vodozahvata vode u reci nema, jer je na tom mesti svakodnevno uzimamo iz reke i posle prerade pijemo na česmama u našim kućama.

      Reply
  4. Ђорђе

    Која је функција акумулације и Ровнима, што воду за пиће не црпите из акумулације која је направљена у ту сврху а Градац мало искулирате…

    Reply
  5. Limar

    Samo pozovite republičku ekološku inspekciju, da vidite kako će se nivo vode povećati, a onda grad da vidi sa vodovidom zašto su pumpe na pakljama u kvaru od zimus.

    Reply
  6. Sveti Petar

    Iz Gradca se nocu uzima sve i do 450 litara Vodovod.
    Brana sluzi za nista.
    Izmerite od 23 do05 koliko uzima vodovod.

    Reply
  7. Žika

    Чему онда служи акумулационо језеро којим смо потопили цркву?

    Reply
  8. Добро памтим све....

    Од како је Ровни акумулација након скоро 5 деценија борбе против природе успела да се оствари, резултати су све чешће са оваквим исходом.

    Градац је некада био река за купање, а ово данас није ни до колена.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.