Roditelji u Petoj školi nezadovoljni-ŠU i škola tvrde da je sve po zakonu

Roditelji učenika koji su završili 4 razred u Petoj školi usprotivili su se odluci škole da dosadašnja odeljenja budu rasformirana i da od njih u petom razredu bude formirano 4 odeljenja umesto dosadašnjih tri. Roditelji smatraju da se ovom odlukom, koja je, kako navode, loša po decu, čuvaju radna mesta nastavnika dok, kako roditelji kažu,  škola tvrdi da je takva odluka doneta zbog broja dece koja školu pohadjaju po nekom od IOP programa. ŠU Valjevo tvrdi da je škola postupila po zakonu.

Nekada je u Petoj školi bilo sasvim normalno da se odeljenja nakon četvrtog razreda rasformiraju i od njih formiraju nova. Tada je stav bio da deca treba da budu naučena da rade i uče i u izmenjenim okolnostima. Ali, ta vremena su daleko iza nas. Da je tako svedoči dopis roditelja završnog 4.  razreda ove škole u kome iznose neslaganje sa takvim postupkom.

Roditelji tvrde da su decu u Petu školu upisali upravo zbog toga što odeljenja ostaju ista do osmog razreda.

„Na sastanku sa direktorkom škole, Zoricom Lazić, održanom 1. jula na insistiranje roditelja, nije pružen nijedan konkretan odgovor na brojna pitanja i zabrinutosti. Direktorka je kao razlog formiranja četvrtog odeljenja navela broj dece sa IOP-om (individualni obrazovni plan), ali i taj argument nije bio dovoljan da bi se opravdalo kršenje zakonskih normi. Iako je obećano da će novi sastanak biti zakazan po dobijanju rešenja od Ministarstva prosvete, kada je rešenje konačno stiglo 19. avgusta, škola je ponovo zakasnila da obavesti roditelje, što je još više produbilo nepoverenje“, tvrde roditelji.

Oni navode da je još veće nezadovoljstvo nastalo kada se privatno, u Vajber grupama, pojavio spisak novoformiranih odeljenja, što je, po njihovom mišljenju, pokazalo da škola nije ni pokušala da zvanično obavesti sve roditelje. „Štaviše, spisak je navodno formiran „uvažavajući sve pedagoške norme i socijalne veze,” ali roditelji tvrde da je ovo samo formalnost bez ikakvog konsultovanja sa njima i bez poštovanja stvarnih prijateljskih veza među decom. Posebno uznemiravajuće je to što su neka deca završila u odeljenjima sa samo četiri učenika sa kojima su do sada bila u školi, što je izazvalo dodatnu konfuziju i nezadovoljstvo.“, ističu roditelji i dodaju  da ovaj potez škole, koji je, kako kažu, očigledno motivisan potrebom da se popuni fond časova nastavnika, ignoriše psihološke i emocionalne potrebe dece.

„ Iako je broj učenika sa IOP-om jasan (u jednom od tri odeljenja bilo je 2 učenika sa IOP-om, u drugom 3, od čega dvoje sa IOP-1, a troje sa IOP-2), škola nije pokazala brigu za individualne potrebe svakog deteta. Pritisak na roditelje je dodatno pojačan najavom „belog štrajka” prosvetara, u okviru kojeg se očekuje smanjenje nastavnih aktivnosti a poboljšanje uslova rada i podizanja plata prosvetnih radnika. Tako će ova generacija učenika u OŠ „Sestre Ilić” ponovo biti žrtvovana, ovoga puta zarad obezbeđivanja boljih uslova rada nastavnog kadra, dok se glas nezadovoljnih roditelja guši i minimalizuje“.

Roditelji tvrde da je primetno da su potrebe nastavnog kadra stavljene ispred dobrobiti učenika. Dok se ovakve odluke donose bez ikakve konsultacije sa roditeljima, od njih se očekuje podrška i razumevanje, što je krajnje, tvrde,  licemerno. Čini se da je ova generacija učenika u OŠ „Sestre Ilić” ponovo žrtvovana zarad obezbeđivanja radnih mesta i boljih uslova za nastavnike, dok se njihovi glasovi i zahtevi ignorišu i minimalizuju.

Roditelji takodje tvrde da nema dovoljno komunikcije ,a da se deca tretiraju kao brojke.

Da li je odluka škole da zbog učenika na IOP programima formira 4 odeljenja zakonski utemeljena te i da li je ŠU informisana o slučaju,  pitali smo načelnicu ŠU Zoricu Jocić:

„Svakako je praksa po zakonu. U svim odeljenjima, formira se tako da u jednom odeljenju ne može biti više od dva učenika po IOP-u. Ako je to jedan učenik po IOP-u 2 on se računa kao dva učenika . U skladu sa tim stav škole je bio da bi u petom razdredu zbog tih učenika trebalo formirati 4 odeljenja. To je uobičajena praksa naročito, ako je u pitanju prelazak iz mladjih  u starije generacije. Koliko je ŠU informisana, direktorka je razgovarala sa roditeljima i na sastanku  je istaknuta navika dece na druženje u odredjenoj grupi. Takodje, rečeno nam je da su se oni  u školi trudili da ispoštuju bar odredjene grupe dece koja su najbliža , ali generalno gledano deca su na dobrobiti jer će biti manji broj učenika u odeljenju i nastavnici će moći i više da im se posvete“, odgovorila je dr Zorica Jocić.

 

22 comments on “Roditelji u Petoj školi nezadovoljni-ŠU i škola tvrde da je sve po zakonu

  1. MMM

    Mene je sramota da citam ovaj tekst. Nije ni cudo sto su nam deca takva, sto postaju sve nesposobnija za zivot. Da li je realno da se roditelji mesaju u ovakve stvari?

    Reply
    1. Анонимни

      Доба комунизма је прошло, а ускоро ће проћи и доба диктатуре! Родитељи, па донекле и деца, имају право, могу и хоће између осталог и да бирају где ће дете да им учи. Није свака школа иста, није сваки учитељ или наставник исти, нити ће то икада бити. Добре школе треба да буду награђене, а лоше треба да се преиспитају о томе шта и како раде!

      Reply
    2. Biciklista

      Bukvalno me blam tudjeg blama, da li je realno da od školstva zapravo nije ostalo ništa i da se narod stvarno pretvorio u takav zverinjak?
      Najcrnji deo je „zabrinutost roditelja zbog „belog“ štrajka“, jer eto – taj štrajk nije na dobrobit njihove dece i vide to kao licemerje prosvetara. U prevodu: ne sme niko ko služi na dobrobit dece ni za hleb da traži, ima ponižen da služi njihovoj deci dok ne crkne.

      Reply
  2. Prosvetar

    Ovi roditelji zaista preteruju i siguran sam da ne znaju šta će. U čemu je problem raditi u nešto manjim odeljenjima? To je i trend i cilj, jer će biti veća posvećenost svakom učeniku.

    Reply
  3. Ivica

    Pravo pitanje za direktorku, a verovatno i za prosvetnu inspekciju je kako došlo do toga da u jednom od tri odeljenja bude 9 (devet) IOP-a i tako pune 4 godine. To nije pomenuto u tekstu, verovatno niste ni bili upoznati sa time. Dopušteno je da se odeljenja u prvom razredu uglavnom formiraju prema urgencijama, što je odraz nekompetencije, nedostatka autoriteta, integriteta, dostojanstva i da ne nabrajam dalje. Formiranje novih odeljenja je posebna priča, a videvši spisak dece jasno je kao dan da je urađeno po istom principu kao i u prvom razredu. Razlika je u tome što sada ima više nezadovoljnih, jer se problem jednog odeljenja prelio u ostala koja su do sada bila pod staklenim zvonom. Roditelj sam deteta koje je u ovoj priči i napomenuo bih da ne vidim nikakav problem sa formiranjem novih odeljenja, jer se sva deca vrlo dobro znaju i manje-više je formalnost u kom odeljenju će dete tačno biti. Imam problem sa time da se ponavlja skandal iz prvog razreda, koji je u dobroj meri nastao prevelikim mešanjem roditelja uz očiglednu nekompetenciju direktora (koja se ne vidi samo na ovom slučaju).

    Reply
  4. Marina

    Ajde roditelji ne lupetajte, nisu vam deca saksije pa da uvenu ako se premeste u drugo odeljenje. I treba da upoznaju nove ljude i da šire prijateljstva. Bukvalno, ništa strašno se ne dešava, da bi ovo bila tako dramatična vest. Jedino što se slažem je da su trebali nasumice da izvlace decu i to po jednak broj iz svakog bivšeg odeljenja, a ne ovo po principu ko se s kime druži.

    Reply
    1. Realna prica

      Zeni ni do sad nije imalo sta da se zameri oko zakona, ne vidim razlog ni da bi i ovaj put bilo drugacije, jer moze o njoj da neko misli sta hoce, ali zena se zaista drzi zakona.

      Reply
  5. Sumnja

    Sustina nezadovoljstva je sto sve promene koje se uvode nisu na dobrobit dece.Zato se roditelji bune.I posle nastavnicki kadar ne treba da se cudi „trgovini“uticaja i pritiska „mocnih“roditelja.Kad posejes muljazu i bezobzirnost ,to ces i poznjeti.

    Reply
  6. Valjevac

    Kako u jednom odeljenju 3 ucenika po IOP,jedan po IOP1 a ostalih troje po IOP2?Inace mesanje odeljenja u Petoj skoli je prestalo pre vise od 30 godina…

    Reply
  7. Marinko

    Neka roditelji ispisu decu uz skole ako im je odgovara ovakav metod orepaspodele koji se od sredine proslog geka primenjuje u skolstvu…

    Reply
  8. Bilo jednom u Valjevu..

    Pitanje je mnogo kompleksnije nego što izgleda. A odgovori su dublji od puke želje roditelja i stava direktorke. Svakako, „demokratizacija“ našeg društva uzima još jedan svoj danak i ponovi, nažalost, preko leđa najmlađih. Od iskrivljene slike koju im formiraju roditelji u kući, preko neretko nerazumnih odluka odgovornih u školama oa do reakcija javnosti u pojedinim slučajevima. Na kraju, svaka ovakva ili slična situacija je rezultat trulih kompromisa. U konkretnoj školi (što ne znači da nije slučaj i u drugim) sa prvim se susreću još u predškolskom uzrastu, kada umesto da dožive ono najlepše i najbolje u institiciji u koju dolaze, smeštaju ih u polupodrumsku prostoriju skoro bez dnevne svetlosti i svežeg vazduha. Prostoriju koja ne odgovara ni orogranu ni potrebama dece tog uzrasta. Opet odlukom rukovidstva škole koja je projektovane prostorije za predškolce uzurpirala i promenila im namenu.I umesto da gledaju u dvorište i spoznaju okruženje u kome trebaju da ostanu narednih 1+8 godina, gledaju u zidove i zatvorske prozorčiće. Kada tajav tretman preguraju, na red dolazi „revija želja. Ali ne ona poznata radijska emisija iz nekih drugih vremeba, već poznanstva mama i tata sa bitnim ljudima i izbor učiteljice, smene, školskih drugova. Po novom elitizam – po novom snobizam. I tada mame i tate ne pisu pisma vec vuku veze i vezice za rukav. Pa čija je jača i koja je učiteljica lepša. Sa druge strane, kolektiv ćuti…da li zato što im prija ili što je bolje ne talasati..nebitno. I tako do kraja školovanja. Samo se menjaju uloge. Ili su vinovnici ili precutni saučesnici. U zavisnosti od interesa. A deca..deca shvate nova oravila igre i..tako u krug. Nekada su stizali plavi koverti. Prema adresi stamovanja. Prosvetni radnici su bili institucije. Roditelji samo roditelji. A deca samo deca. Ali to je bilo nekada..

    Reply
  9. Lid

    Da li roditelji danas shvataju zasto deca idu u skolu? Nije relevantno za njihov uspeh u obrazovanju i socijalizaciji sa kim sede u odeljenju. Ne mogu da biraju clanove porodice, familije, komsiluka, kolektiva. Zasto je onda toliko vazno ko je u odeljenju od petog do osmog? Da li ce i srednju skolu upisati shodno tome gde vecina drugara odluci da se skoluje? Ili ce se preko viber grupe dogovoriti da svi upisu istu srednju skolu, pa i tamo da sazivaju sastanke da im deca sva budu u istom odeljenju. Onda bi mogli svi da studiraju istu nauku. Apsurd.

    Reply
    1. Анонимни

      Osim familije, sve ostalo može da se bira u životu: sa kime će zasnovati porodicu, gde i u kakvom komšiluku će živeti, gde i u kakvom kolektivu će raditi, pa samim tim itekako može da se bira gde će ko učiti i kasnije studirati!

      Reply
  10. Aca

    Meni konkretno smeta,sto moje dete gubi drugove sa kojima je do sada isao u skolu,i iz komsiluka!!!!!

    Reply
  11. XXY

    Uplašili se profesori gde će fond popunjavati…u nekojj seoskoj školi ali stići će ih to u narednim godinama. Pomogla ima ŠU naknadnom pameću da prikrije nesposobnost rukovodećeg kadra i izbegavanje suočavanja sa roditeljima…suštinska istina celog slučaja. Ko još razmišlja o dečici…

    Reply
  12. Анонимни

    Ne može da se bira ni politička partija, već neki „moraju“ da se učlanjuju u onu koja je trenutno vladajuća! Zašto bi se onda biralo odeljenje i očuvala školska drugarstva!? Apsurd! 😉

    Reply
  13. Dragan

    roditelji samo misle o interesu svoje dece a neinteresuje ih sto ako fali odelenja neki nastavnik moze da ostane bez posla iako se trudio da ga dobije i isao na sve mitinge i vredno radio u kampanji

    Reply
  14. Laza

    Dobra su nam deca, kakvi su roditelji. Strašno. Rasformiranje odeljenja je u skladu sa Zakonom. Ako je broj učenika veći od 28 (uključujući i IOP), odeljenje se može rasformirati u bilo kom razredu, osim u četvrtom i osmom.
    Pa, hoće li Vam deca i u srednju školu ići zajedno?
    Roditelji, pustite svoju decu da uživaju u detinjstvu, da stiču nove prijatelje…
    Deca se mnogo brže navikavaju na promene nego što mislite.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.