Inicijativa za zaštitu valjevskih planina ide pred Ministarstvo ekologije i Zavod za zaštitu prirode

Gljivarsko društvo Valjevo pokrenulo je Inicijativu za zaštitu valjevskih planina Povlen, Medvednik, Jablanik i Bobija, koja će, kako je najavljeno biti upućena Ministarstvu zaštite životne sredine Vlade Srbije i Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

Inicijativu je, svojim potpisima, uz Gljivarsko društvo podržalo još 12 udruženja i organizacija: EKOD Gradac, Društvo istraživača “Vladimir Mandić Manda”, Planinarski klub “Povlen”, PSD “Magleš”, iRevolucija, Lokalni odgovor, Valjevski pokret otpora, Evropski pokret u Srbiji, Udruženje Multiple skleroze Valjevo, Udruženje domaćina Valjevo, Društvo za proučavanje lekovitog bilja Valjevo, Udruženje osoba sa autizmom „Plavi anđeli“.

U predlogu inicijatve, a u skladu sa Prostornim planom Republike Srbije, ova valjevska udruženja traže da se što pre donese uredba o zaštiti Povlena, da se započnu aktivnosti na zaštiti Jablanika i Medvednika posebno imajući u vidu uredbu o utvrđivanju prostornog plana posebne namene sliva akumulacije “Stubo-Rovni”, te da se započnu aktivnosti na zaštiti Bobije. Takođe, predlaže se da se rekultiviše rudnik Bobija i reguliše tamošnja deponija u skladu sa Zakonom o rudarstvu. Konačno, predlagači iniciraju da se što pre donesu uredbe o zaštiti Taorskih vrela i Petničke pećine.

Pokretači inicijative podsećaju da je najjačim planskim aktom naše države, Prostornim planom Republike Srbije, predviđeno da venac valjevskih planina bude pod zaštitom, ali da Povlen, Jablanik i Medvednik nisu još uvek formalno zaštićeni.

S druge strane, kako navode, zaštita valjevskih planina posebno je važna jer se njom ograničava i zabranjuje eksploatacija mineralnih sirovina.

5 comments on “Inicijativa za zaštitu valjevskih planina ide pred Ministarstvo ekologije i Zavod za zaštitu prirode

  1. Valjevac

    E Oni će to da zaštite kao i do sada što su štitili. I do sada su primali plate da to rade pa ništa nisu uradili. Ne znam više ko je ovde za posmatranje narod ili njegovi predstavnici.

    Reply
  2. Dragan

    neozbiljno. inicijativu vam nije podpisalo mi udruzenje za upravljanje povlenom kome cemo dati povlen da grade objekte

    Reply
  3. Milan

    klasicni manimulatori i muljatori lova u mutnom,gde su validni potpisi ovde,da se cisto I jasno vidi ko su potpisnici ove igrarije ovog gljivara?

    Reply
  4. Darko

    Bobija ne pripada Valjevskim planinama,ako si glup kao sto izgledas,onda ti nema pomoci na neznanju…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.