Počinju da stižu SMS poruke upozorenja na ekstremne vremenske uslove

Od juče je pokrenut sistem za prenos hitnih informacija za građane Srbije o opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće.

Kako je najavljeno iz HMZS, te SMS poruke koje će stizati na mobilne uređaje građana sadržaće kratke i jasne informacije koje se odnose na opasnost, a u meteorološkom smislu sadržaće tip i intenzitet opasne pojave. U tom SMS-u, dodaje se, postojaće i link za internet stranice na kojima postoje informacije kako se ponašati u specifičnom slučaju.

“Ove poruke sadržaće kratke, jasne informacije koje se odnose na opasnost i u meteorološkom smislu to će biti tip i intenzitet pojave, a pored toga, s obzirom na ograničenost ove poruke, na 150 do 160 karaktera,u samoj poruci postojaće link koji će nas voditi na stranicu gde ćemo naći sve informacije i uputstva kako se ponašati i zaštititi od navedene opasnosti na koju se upozorenje odnosi“, objasnio je u izjavi medijima Goran Mihajlović, pomoćnik direktora HMZS.

Odluku o slanju SMS-a u vezi meteorološke opasnosti, kako je pojasnio, donosiće prognostičar HMZS. Te opasnosti, dodaje, su obilne padavine i to preko 40 litara za sat, 60 litara za 12 sati i 80 litara za 24 sata.

“Ove vrednosti su procenjene kao vrednosti koje kao posledicu imaju visok rizik od pojave odrona i klizišta, urbanih poplava kada se dešavaju na gradskom području, bujičnih poplava u planinskim predelima – to su opasnosti koje zahtevaju određene aktivnosti građana kako bi se zaštitili“, rekao je Mihajlović.

Među opasne pojave o kojima će građani biti obaveštavani na ova način, spadaju i ledena kiša u trajanju od najmanje sat vremena, udar vetra preko 100 kilometara na čas, jaka mećava, vejavica, te topli i hladni talasi.

SMS poruke, inače, neće se slati za celu teritoriju zemlje, već će ih dobijati građani na nivou opštine ili okruga gde se očekuju takve vremenske neprilike. SMS upozorenja na ekstremne vremenske uslove, kako je najavljeno, do korisnika treba da stigne za 30 do 45 minuta od momenta odluke o slanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.