In memoriam Radovan Trnavac Mića (1950-2024): “Smisao duše je misao, a on je slikao kao što je mislio”

Osnivač Internacionalnog umetničkog studija u Valjevu, istaknuti slikar Radova Trnavac Mića, koji je preminuo u nedelju 15. septembra, danas će biti sahranjen. Povodom Trnavčeve smrti, oglasio se Internacionalni umetnički studio poslednjim pozdravom svom osnivaču.

„Ako jesam ostavio trag, onda je to veliko zadovoljstvo za mene. A, kuda dalje? Pa, tamo gde sam krenuo, ne znam gde je kraj? Ima još puno toga da obavim pre nego što odem na drugu planetu. Ja ne verujem u smrt. Kad završim ovde, idem dalje!” – Mića Trnavac.

U nenadanom času, tog tmurnog i kišovitog 15. septembra, rastužila nas je i zatekla vest o smrti našeg dragog i cenjenog Miće. Završio je sa ovozemljskim svetom i otišao dalje, na neku drugu planetu, tamo gde se stiže duševnim krilima.

S poštovanjem i pijetetom opraštamo se od idejnog tvorca Internacionalnog umetničkog studija, našeg velikog prijatelja, mentora, uzora.Ponosni smo na našu višedecenijsku saradnju, predan i uspešan radna vrlo značajnom projektu spajanja naroda i različitih kultura posredstvom univerzalnog jezika umetnosti, razumljivog na celoj planeti. Zajedno smo se radovali svakom uspehu, njegovog i našeg Interncionalnog studija. Bio je ponosan na svoj tim, na nas, na svoju ideju osnivanja jednog takvog galerijskog zdanja, klicu koja je tako raskošno proklijala.Nastavićemo da negujemo ustanovu koja više od četvrt veka sa ponosom nosi ime Radovana Trnavca Miće onako kako dolikuje njegovom liku i delu. Postojaće i trajaće kroz najlepše uspomene koje bolno podsećaju na njegov večni odlazak.

Slikari su, kažu, (dugo)večni. Iza njih ostaju njihova dela, svaki potez povučen četkicom, svaka nanesena boja, kao svojevrsne poruke koje treba da posvedoče o promišljanju jednog doba, ali i upozorenje na neka buduća, tek dolazeća vremena.

Ceneći Dekarta i njegovu filozofiju, Mića je često govorio: „Smisao duše je misao, a ja slikam kao što mislim”. Voleo je tu krilaticu i njome se vodio. Kroz svoj prepoznatljiv nadrealni realizam “glasno” je iskazivao svoju misao i uspeo da oslika ono što zaista jeste naše vreme, bilo ono prošlo, sadašnje ili neko buduće. Bio je umetnik koji je pulsirao vremenom. Sada će vreme pulsirati i odjekivati njegovim imenom i zaostavštinom. Taj eho je veliki, jer govorimo o velikanu, čiji su lik i delo otišli u besmrtnost.

Mića je bio ne samo veliki Umetnik, već i veliki Čovek. Veliki po gestu, karakteru, energiji, optimizmu. Posedovao je taj specifičan dar da se „na prvu” svidi ljudima.  Bilo je lako i lepo biti Mićin prijatelj. Imao je istančan osećaj za humor, znao je da drži pozornost slučaoca. Bio je zanimljiv i kao TV lice, dragocen kao sagovornik. Čudesan spoj časti, ponosa, visokog integriteta, ljudskosti. Boga, istinu, poštenje i ljubav uzimao je kao temelj i krov sveta. Verujući u Novu Renesansu, nadao joj se, priželjkivao i strpljivo je iščekivao.

Osim štoje bio izuzetno plodonosan i cenjen umetnik, bio je i uspešan delatnik na sveopštem polju kulture. S toga sa pravom možemo reći daje Radovan Trnavac Mića ostavio dubok i neizbrisiv trag u srpskoj kulturi i umetnosti.

„Napustio nas je Radovan Mića Trnavac veliki umetnik, patriota i humanista. Njegov odlazak iz ovozemaljskog života je ogroman, nenadoknadiv gubitak za sve koji smo ga poznavali. Mićin umetnički opus je dragoceni dar na oltaru srpske likovne i kulture uopšte. Slava mu i večni pomen”, tim rečima se od Miće oprostio i njegov višedecenijski prijatelj i dugogodišnji član Umetničkog saveta Internacionalnog umetničkog studija, akadmeski slikar Miroljub Filipović Filimir.

Sahrana našeg dragog Miće biće održana u četvrtak, 19. septembra 2024. godine, u 14 časova, na Novom groblju u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.