Priprema se novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, najavljene drakonske kazne

Do kraja godine u proceduri Skupštine Srbije, nakon javne rasprave, treba da se nađe predlog novog Zakona o bezbednosti saobraćaja kojim su predviđene nove drakonske kazne za saobraćajne prekršaje, od trajnog oduzimanja vozila do oduzimanja vozačke dozvole.

Naime, pomoćnik direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Mirko Koković najavio je da će se u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja naći mera privremenog, ali i trajnog oduzimanja vozila vozačima koji naprave teži saobraćajni prekršaj. On je pojasnio da trajno oduzimanje postoji u Evropi i da Srbija treba da se uskladi sa evropskom praksom.

Što se tiče predloga o oduzimanju vozačke dozvole, pravnici objašnjavaju da se ona ne može bukvalno oduzeti, ali bi predlogom novog Zakona mogla biti uvedena odredba o trajnoj zabrani upravljanja vozilom određene kategorije i to u slučaju, na primer, izazivanja saobraćajne nezgode s teškim telesnim povredama ili poginulim licima.

Jedan od predloga za novi Zakon o bezbednosti saobraćaja tiče se i nulte tolerancije prisustva alkohola u organizmu vozača. Naime, kako je ranije rečeno iz Radne grupe za izradu novog Zakona, razmišlja se o sistemu kakav se primenjuje u Mađarskoj, gde je propisana nulta tolerancija, ali se ne kažnjava do prisustva 0,2 promila alkohola u krvi.

Konačno, po ranijim najavama, u nacrtu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja biće predviđene i znatno oštrije i više novčane kazne za saobraćajne prekršaje, s obzirom da su trenutni iznosi kazni propisani, verovali ili ne, sada već davne 2009. godine, a kasnije je usvojena i mogućnost da kazna bude smanjena upola, ukoliko se plati u roku od osam dana.

“Sigurno ćemo pooštriti kazne za prekršaje kojima se direktno ugrožava bezbednost u saobraćaju, poput nedozvoljene upotrebe mobilnog telefona u vožnji, nekorišćenja sigurnosnog pojasa, ugrožavanja pešaka na pešačkim prelazima”, izjavio je Salviša Lakićević iz Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, koji je i predsednik Radne grupe za izradu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja.

1 comment on “Priprema se novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, najavljene drakonske kazne

  1. Dragan

    bravo. kaznetreba da budu strozije jer drzavi treba jos para da lakse moze da isplati penzije i plate

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.