“Ljubina nagrada” Vesni Aleksić

Ovogodišnja nagrada „Ljubomir P. Nenadović“ za najbolji putopis na srpskom jeziku u sezoni 2023/2024. godine, pripala je Vesni Aleksić za knjigu „Melodije Evrope“. Nagradu dodeljuje Matična biblioteka “Ljubomir P. Nenadović”.

Odluku o dobitniku nagrade, kako je saopštila biblioteka, doneo je žiri u sastavu prof. dr Radivoje Mikić, predsednik, prof. dr Mihajlo Pantić i Vladimir Šekularac, bibliotekar savetnik, članovi.

Kako je navedeno u obrazloženju žirija „putopisna knjiga „Melodije Evrope“ Vesne Aleksić se iz ovogodišnje produkcije izdvojila koliko visokom umetničkom vrednošću toliko i činjenicom da uverljivo pokazuje da se savremeni putopisac, poput svojih predaka, a jedan od njih je, nema sumnje, Ljubomir Nenadović, iznova obraća evropskom prostoru videći u njemu ne samo, kako bi Sterija rekao, „divno pozorje oku“, već, mnogo više raznolikost kultura koje, svaka na svoj način, oblikuju onu vrednosnu vertikalu koju savremeni čovek vidi i kao osnovu svog identiteta.

Pisani sa izuzetnom osetljivošću za detalj, za važnost ličnog doživljaja viđenog, putopisi Vesne Aleksić pokazuju da i savremeni pisac u svom čulnom doživljaju može da pronađe podsticaj za visoki uzlet svoje imaginacije, za okretanje onom unutarnjem svetu u kome i ambijent modernog grada i umetnička dela neprolazne vrednosti u jednakoj meri zaokupljaju pažnju i postaju podsticaj da se u putovanju traži i saznanje i ona duševna ravan na kojoj se čitav naš život svodi na „ogromnost detinjstva“, na neutaživu potrebu za kretanjem i doživljavanjem lepote sveta.“

Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ kao organizator manifestacije „Ljubini dani“, nagradu će uručiti dobitnici 27. septembra na svečanosti koju tim povodom organizuje u Brankovini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.