Leto najtoplije u istoriji merenja temperature, u Valjevu zabeleženi svi temperaturni rekordi

Republički hidrometeorološki zavod objavio je bilten u kojem se navodi da je ovo leto bilo najtoplije u istoriji merenja temperature u našoj zemlji, odnosno, u proseku za više od 3 stepena Celzijusa toplije od normalne temperature za to godišnje doba.

Ovo meteorološko leto, kako se navodi u biltenu RHMZ, za gotovo jedan stepen bilo je toplije od prethonog leta koje je do ove godine bilo rekordno po visini zabeležene temperature – ono tokom 2012. godine. Tokom ovog leta, kako se navodi, Srbija je bila pogođena sa pet toplotnih talasa. Reč je o periodu od najmanje pet dana zaredom kada je temperatura veoma visoka. Od toga, dva toplotna talasa, objašnjava se u biltenu RHMZ, po jedan sredinom jula i avgusta, sem što su bila dugotrajna odlikovalo ih je i to što su temperature tada bile za čak 10 stepeni više od normalnih za ta dva letnja meseca.

Što se tiče našeg grada, kako stoji u biltenu RHMZ, u junu je srednja dnevna temperatura vazduha iznosila 23,7 stepeni. Toplotni talas trajao je pet dana, od 18. do 22. juna, od čega je tokom četiri dana bilo ekstremno toplo.

U julu je srednja dnevna temperatura vazduha iznosila je 25,9 stepeni celzijisa. Međutim, julski toplotni talas trajao je devet dana, od 9. do 17. jula, sa pet ekstremno toplih dana, kada su se maksimalne dnevne temperature kretale su se od 35,3 do 38,2 stepena. U julu, uz to, kako se navodi u ovom biltenu, rekord su oborile tropske noći kojih je bilo čak 15.

Konačno, pokazuju podaci iz biltena RHMZ, avgust je u Valjevu bio još toliji jer je srednja dnevna temperatura bila 26 stepeni. Prošlog meseca smo imali i toplotni talas od devet dana, od 11. do 19. avgusta, sa šest ekstremno toplih dana i deset tropskih noči.

Koliko se vreme tokom leta daleko toplije nego što je nekada bilo, ilustruje se i podacima da je u Srbiji sredinom 20. veka prosečno beležen samo jedan toplotni talas tokom cele godine, ali je njihov broj u poslednjoj deceniji porastao na četiri godišnje.

Klimatolozi su još ranije upozorili da će ovako topla leta sa dugotrajnim toplotnim talasima, zbog globalnog zagrevanja, biti naša budućnost, kao da se taj proces jedino možemo usporiti kroz smanjenje emisija gasova staklene bašte.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.