Inicijativa zakasnila, jedna kompanija već ima rešenje za istraživanje bakra na Povlenu i Jablaniku?

Nakon poziva Grljivarskog društva, ukupno 14 valjevskih udruženja i organizacija pokrenulo je inicijativu za zaštitu Povlena, Medvednika, Jablanika i Bobije, ali možda je ova inicijativa zakasnila, jer već dve godine postoji odobrenje jednoj kompaniji za istraživanje bakra na Povlenu i Jablaniku.

Naime, kako pokazuje zvanični dokument Ministarstva rudarstva i energetike od 9. maja 2022. godine, rešenje kojim se odobrava istraživanje bakra i pratećih metala na području planina Povlen i Jablanik, i to na površini od 87,85 kvadratnih kilometara, dobilo je preduzeće “Mineco plus” koje je registrovano u Beogradu, a čiji je vlasnik holandska firma “Mineco Holding B.V”.

Istražni prostor, kako pokazuje ovaj dokument, nalazi se na teritoriji Grada Valjeva, ali i opština Bajina Bašta i Kosjerić. U rešenju se navodi i da je dužina istražnog roka tri godine, s tim da istražni rok počinje da teče od dana uručenja rešenja Ministarstva nosiocu istraživanja.

Što će reći, ukoliko rešenje nije duže vreme putovalo od adrese Ministarstva do adrese ovog beogradskog preduzeća, dozvola za istraživanje bakra na Povlenu i Medvedniku postoji više od dve godine!

Ekolozi i stručnjaci za zaštitu prirode ranije su upozoravali da eksploatacija bakra nije nimalo “čista” proizvodnja, pošto se eksploatacijom ove rude proizvodi značajna količinu otpada, kao što je jalovina i otpad iz procesa flotacije. Na taj načim, sem degradacije zemljišta, kako upozoravaju, eksploatacija bakra može značajno uticati i na potencijalno zagađenje vode i vazduha.

Predsednik Gljivarskog društva Valjevo, diplomirani inženjer šumarstva Dragić Tomić, podseća da su Medvednik, Jablanik i Povlen, kao planine koje se nalaze u slivnom području akumulacije “Stubo-Rovni”, definisane prostornim planom posebne namene koji, između ostalog, još od 90-tih godina prošlog veka predviđa njihovu zaštitu.

“Za Povlen je urađena studija zaštite, ali ona ne proizvodi pravno dejstvo, a Jablanik, koliko mi je poznato, nije ni u planu za zaštititu. Postavlja se pitanje šta čeka donošenje uredbe o zaštiti Povlena? Šta nam je činiti, zaključite sami, ili ćemo čekati da počnu obimne seče na Jablaniku i Povlenu i započne rudarenje koje kasnije nije moguće zaustaviti”, navodi Tomić.

Podsećamo, pre manje od dve sedmice pokrenuta je inicijativa za zaštitu valjevskih planina Povlen, Medvednik, Jablanik i Bobija, koja treba da, kako su najavili potpisnici, bude upućena Ministarstvu zaštite životne sredine Vlade Srbije i Zavodu za zaštitu prirode Srbije. Ideja inicijative je da se zakonskom zaštitom ovih planina ograniči i zabrani eksploatacija mineralnih sirovina.

1 comment on “Inicijativa zakasnila, jedna kompanija već ima rešenje za istraživanje bakra na Povlenu i Jablaniku?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.