Medjunarodna konferencija u Valjevu: „Prouzrokovanje štete, naknada štete i osiguranje“

Međunarodna naučna konferencija pod nazivom „Prouzrokovanje štete, naknada štete i osiguranje“ održava se u Valjevu. U hotelu „Omni“, na otvaranju,  okupilo se više od 30 uglednih naučnika i praktičara iz zemlje i inostranstva, kako bi razmenili nova saznanja i iskustva u ovoj oblasti.

Kako kažu organizatori, a to su Institut za uporedno pravo, Udruženje za odštetno pravo i Pravosudna akademija iz Beograda, ovo je najstarija međunarodna naučna konferencija, koja se na ovu temu održava u ovom delu Jugoistočne Evrope.

Na primerima i iskustvima svojih zemalja u oblastima naknade šteta i osiguranja, te regulative Evropske unije, učesnicima će biti ukazano na moguća rešenja i načine usaglašavanja zakonodavnih odredbi i praksi.

Jelena Ćeranić Perišić, direktorka Instituta za uporedno pravo iz Beograda, kaže da ovaj vid saradnje spada u širi korpus čvrstih i plodonosnih odnosa između institucija, na koje su veoma ponosni.

„Nadam se da će i ovogodišnja konferencija iznedriti konstruktivnu diskusiju i veliki broj kvalitetnih radova, ali što je još važnije, lične naučne i prijateljske kontakte. Ovom prilikom se zahvaljujem Gradu Valjevu na tome što prepoznaje značaj održavanja ovakvih skupova, kao i našem resornom ministarstvu, kao i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zahvaljujući čijoj finansijskoj podršci smo danas ovde“, rekla je Jelena Ćeranić Perišić.

Dragan Obradović, sudija iz Valjeva i jedan od organizatora ovog događaja, obratio se u ime Pravosudne akademije i rekao da se ovaj skup održava sedmi put u Kolubarskom okrugu, a šesti put u Valjevu.

„Pored tema osiguranja, imamo teme koje se tiču veštačke inteligencije, kao i novitete vezane za saobraćaj i primenu novih tehnologija u saobraćaju. Imamo nekoliko tema, koje do sada nikada nisu bile na ovakvim skupovima, na osnovu iskustava drugih država poput SAD, Mađarske, u primeni veštačke inteligencije, naknade štete. Ove godine smo prvi put napravili i jedan okrugli sto koji je posvećen aktuelnim pitanjima pravosuđa, na građansku i upravnu materiju, gde ćemo imati sudiju Vrhovnog suda Srbije, koji će biti moderator skupa o toliko životnih i aktuelnih tema, vezanih za naknade nematerijalnih šteta i za ujede pasa lutalica“, istakao je Dragan Obadović.

„Prvi put imamo autore iz deset država- sve države sa prostora bivše Jugoslavije, Italije, Austrije, Mađarske, SAD, a učesnike iz 11 država, a to je Severna Makedonija. Prvi put imamo učesnike iz Federacije BiH i polako, ali sigurno dobijamo sve veći prostor i značaj. Nadam se da ćemo nastaviti i dalje sa ovakvim napretkom i takvom podrškom Grada Valjeva, da ova konferencija dugo traje“, rekao je Dragan Obradović, u ime organizatora ovog skupa, koji se održava u Valjevu od 25. do 27. septembra.

Grad Valjevo kao i prethodnih godina podržava održavanje naučnog skupa i tim povodom je učesnike i goste pozdravio Saša Đoković, pomoćnik grdonačelnika Valjeva.

„Veliko zadovoljstvo i čast imam, da i u ime Grada Valjeva i u svoje ime pozdravim sve učesnike ovog eminentnog skupa i da im poželim dobrodošlicu u naš grad. Privilegija je da se jedan ovakva naučni skup, sa temom koja je izuzetno značajna i aktuelna danas, održava u našem gradu. Zaista bih pohvalio organizatore skupa, koji su okupili veliki broj naučnika i praktičara iz ove oblasti. Kao neko ko radi u lokalnoj samoupravi želim im  da se osećaju kao Valjevci, bar na nekoliko dana“, poručio je Saša Đoković, pomoćnik gradonačelnika Valjeva, na početku naučnog skupa „Prouzrokovanje štete, naknada štete i osiguranje“.

Grad Valjevo

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.