Uručena Ljubina nagrada Vesni Aleksić

Nagrada „Ljubomir P. Nenadović“ za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u 2023/24. godini uručena je  u Brankovini ovogodišnjoj dobitnici Vesni Aleksić, za knjigu „Melodije Evrope“.

Po jedanaesti put Biblioteka „Ljubomir Nenadović“ dodelila je nagradu za najbolju putopisnu knjigu. Ove godine dobitnica nagrade je Vesna Aleksić . Kako je navedeno u obrazloženju žirija „putopisna knjiga „Melodije Evrope“ Vesne Aleksić se iz ovogodišnje produkcije izdvojila koliko visokom umetničkom vrednošću toliko i činjenicom da uverljivo pokazuje da se savremeni putopisac, poput svojih predaka, a jedan od njih je, nema sumnje, Ljubomir Nenadović, iznova obraća evropskom prostoru videći u njemu ne samo, kako bi Sterija rekao, „divno pozorje oku“, već, mnogo više raznolikost kultura koje, svaka na svoj način, oblikuju onu vrednosnu vertikalu koju savremeni čovek vidi i kao osnovu svog identiteta.

„Današnja svečanost ne samo što u krug dobitnika nagrade „Ljubomir Nenadović“ uvodi Vesnu Aleksić, spisateljicu koja se, već decenijama, i to sa mnogo uspeha, obraća najmlađim čitaocima, onima, dakle,od kojih započinje svaka avantura čitanja i kretanja kroz književne svetove, već nam, još jednom, pokazuje da istinski moderan pisac lako prelazi granice i književnih rodova i vrsta i tipova književnog stvaralaštva, i da i na novom polju stiže do visokih umetničkih rezultata“, kazao je predsednik žirija Radovan Mikić.

Šta su putopisi i kako nastaje inspiracija na samom otvaranju prisutnima je približila dobitnica nagrade Vesna Aleksić.

„Putopisi nisu samo „ divno pozorje oku“ kako je govorio Sterija Popović, već neponovljiva intimna geografija koja u literarnoj obradi nudi beskrajne mogućnosti. Zato su zavodljivi i izazovni, i čitaocima i piscima. Već decenijama, i jedni i drugi odgonetaju šta je to što ljude odvodi na putovanja, šta ih pokreće da pišu o njima, i zašto su putopisi rado čitani? Gotovo da nema pisca koji se nije oprobao u ovom žanru i pokušao da odgonetnne taj očigledni zanos, počev od Hesea koji tvrdi da nas na puteve pokreće žudnja za smislom i potvrdom besmrtnosti ljudske kulture, pa sve do anonimnog putnika koji je ostavio zapis kako putujemo ne da bi izbegli život, nego da NAS život ne izbegne. Ljuba Nenadović je još davne 1851.godine dao jedinstven i jasan odgovor i jednima i drugima, samo jednom rečenicom: „ Svi putnici su bogati zarobljenici nepoznatih gradova i njinih običaja“. To je za mene bila i polazišna i krajnja tačka mnogih pitanja.“, rekla je dobitnica nagrade .

U ime Grada Valjeva prisutne je pozdravio i gradonačelnik Lazar Gojković.

„Čast mi je da vas pozdravim u ime grada Valjeva i da na ovom mestu, jednom od najvažnijih za kulturu i istoriju našeg naroda, prisustvujemo još jednom važnom događaju koji slavi lepu reč. Borba za očuvanje duhovnog i kulturnog identiteta počinje i traje baš na ovakvim mestima! Čestitam vam svima što ste deo ove borbe, a dobitnici nagrade što se priključila društvu najboljih -laureata ovog vrednog priznanja“, rekao je gradonačelnik Gojković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.