Podrška aktivnom starenju

U valjevskom Domu penzionera Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja, Zavod za javno zdravlje, Crveni krst i Medicinska škola organizovali su obeležavanje 1.oktobra –  Međunarodnog dana starijih osoba.

U okviru kontrole zdravlja penzionerima je izmeren pritisak, nivo masnoća i šećera u krvi i određivan bodimas indeks uz popunjavanje preventivne karte. Predavanje o aktivnom starenju održali su predstavnici Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Valjevo. Postavljena je izložba radova učenika Medicinske škole i deljene brošure Instituta „Batut“.

– Održali smo predavanje o značaju zdravog i aktivnog starenja, odnosno o značaju fizičke aktivnosti i pravilne ishrane za očuvanje funkcionalnih kapaciteta organizma i dugovečnost. Projekcije su takve da će oko 2030. godine broj starijih osoba nadmašiti broj mladih pa nas to upućuje na preorijentaciju sistema zdravstvene zaštite, jačanje sistema nege, ali i osnaživanje društva u celini kako bi naši najstariji bili prihvaćeni bez diskriminacije, uz mogućnost da se ostvare u kulturnim, duhovnim i svim drugim društvenim aktivnostima – rekla je dr Aleksandra Filipović iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

Vesna Pavlović, glavna sestra Patronažne službe Doma zdravlja, ukazala je na akcije kontrole zdravlja starijih sugrađana tokom godine:

– Kontrolom zdravlja danas smo procenjivali rizik od nastanka hroničnih nezaraznih oboljenja. Pripremljena su štampana zdravstveno-vaspitna sredstva i poruke o zdravim stilovima života. Ima ih mnogo, a ja bih izdvojila ne samo značaj fizičke aktivnosti i pravilne ishrane nego i alternative starenju, kako bi to zlatno životno doba proteklo zadovoljavajuće, a jedna od vrlo bitnih je druženje. Družeći se oni ostaju socijalno i psihički aktivni, a to mentalno blagostanje jako je važno. Doprinos zdravlju starih Dom zdravlja daje kroz brojne aktivnosti svakog meseca. Prisutni smo u mesnim zajednicama Peti puk i Divci i Udruženju penzionera. Naša želja i volja je da radimo i u ostalim mesnim zajednicama, pa apelujemo ovom prilikom da se njihovi predsednici obrate Službi polivalentne patronaže kako bismo ove aktivnosti proširili.

Sekretar Crvenog krsta Valjevo Aleksandar Tomić je ukazao na povećanje broja starijih osoba u svetu i kod nas, kao i na značaj društvene podrške:

– U 2019. u svetu je bilo 703 miliona starijih, svaki deseti. Po poslednjem popisu u Srbiji imamo preko 22 posto osoba starijih od 65 godina. Crveni krst, kao organizacija koja ima iskustva u radu sa starijim sugrađanima, zajedno sa ostalim lokalnim organizacijama, 23. oktobra će učestvovati na panelu Kancelarije za mlade posvećen starijima. Dobro je da postoji intergeneracijski razgovor, da se pokrene dijalog kako jedni drugima možemo pomoći, kako da stariji žive aktivnije, kako da ne budu marginalizovani i zanemareni, a s druge strane šta mladi mogu da nauče iz njihovih iskustava.

Vera Drinčević, predsednica Udruženja penzionera grada Valjeva ovom prilikom navela je neke od problema najstarijih sugrađana:

– Kada razgovaramo među sobom uvek su pitanja: kolika je penzija i kada će penzija. Ima dosta penzionera sa niskim primanjima, čak ima porodičnih od 8-9.000 dinara, što znamo kada pravimo pakete i upis za banje, poljoprivredne su takođe male. Mnogo je starih koji su dosta bolesni, da li posle „puste“ korone… Žale se da im je problem zakazivanje pregleda u zdravstvenim ustanovama, da ne mogu da dođu na red za preglede. U Domu penzionera imamo ambulantu sa dva lekara, po jedan pre podne i popodne i stižu da sve isprate. Penzioneri se žale na ugovore u bankama, sve je to sitno štampano pa ne vide dobro, onda ima dosta prevaranata sa promocijama aparata koji nemaju licencu, proveravali smo to itd…

U informaciji Instituta „Batut“ povodom 1. oktobra navodi se da je starenje stanovništva glavni globalni trend koji preoblikuje društva širom sveta. Zbog toga je porasla potreba za sveobuhvatnom zdravstvenom zaštitom, dugoročnom negom i uslugama socijalne podrške za starije osobe.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.