Škole u štrajku, ali ne i vrtići

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost” i Sindikata radnika u prosveti Srbije odlučili su da će danas stupiti u jednodnevni štrajk. Njima će se u ovom štrajku u Valjevu neće  pridružiti i zaposleni u vrtićima.

Nakon što su propali poslednji pregovori prosvetara sa predstavnicima resornog ministarstva i Vlade Srbije biće realizovan ranije najavljeni masovni protest prosvetara u Beogradu. Kako je najavljeno, danas  u školama neće biti nastave . Prosvetari su tokom prethodnih dana ppzvali zaposlene u vrtićima da im se pridruže na protestu i takodje započnu štrajk , ali kako saznajemo u PU Milica Nožica takav štrajk neće biti realizovan.

I pre samih pregovora brojni roditelji dobili su poruke o tome da danas ne šalju decu u škole i ne dovode ih u vrtiće.

Prosvetari i dalje traže povećanje zarade kako bi se početna plata izjednačila sa republičkim prosekom i ovo povećanje treba da se odnosi na sve zaposlene u prosveti. Takodje od Vlade, koja tvrdi da nema novca za tražena povećanja, zahtevaju i da se do kraja ove godine izmeni uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata u javnim službama. Novina u zahtevima, koja se do sada nije čula, jeste isplata novogodišnjih nagrada.

U nizu zahteva prosvetara navodi se i izmena Krivičnog zakonika kako bi se kazne za počiniocima u školama pooštrile.

Premijer Srbije Miloš  Vučević je na sastanku sa prosvetarima ponovio predlog Vlade Republike Srbije da prosvetni radnici u školama i vaspitačice i medicinsko osoblje koji su zaposleni u predškolskim ustanovama od 1. januara 2025. godine dobiju procentualno dvocifreno povećanje plata od 12 odsto, a nenastavno osoblje osam odsto.

Predsednik Vlade je najavio i da će se razmotriti mogućnost jednokratne finansijske pomoći svim zaposlenima u prosveti i predškolskim ustanovama, koju će konkretno izneti u narednim danima, a najavio i da će izmene Krivičnog zakonika biti usvojene u Skupštini Srbije do kraja godine.

7 comments on “Škole u štrajku, ali ne i vrtići

  1. Šabac

    Ovi u vrtićima zadovoljni sa platom i sa novom zamenicom direktora,koja je tek postavljena.

    Reply
  2. Питам за другарицу

    Кад почиње са радом ново-отворени вртић Бамби у Колубари 2, било отварање али тамо још увек никог нема?

    Reply
  3. Velja

    Godinama je drzava vodila borbu protiv prosvetnih radnika.Govorili su da ucenici trpe nasilje da su ugrozeni.Da prosvetari ne znaju da rade svoj posao da mora da se uce novim metodama.A tek od majske tragedije se pocelo priznavati da i ucenici vrse nasilje.Prosvetari su prosli sve obuke po novom tako da prica da ne znaju da rade posao ne pije vodu.E sada preko noci nema poboljsanja a pogotovo sto ministarstvo prosvete i sindikati rade po starom stite drzavu umesto da rade svoj posa u interesu prosvetara.Miskim da ce prosvetari jos da se pate dve i po godine a onda cemo da vidimo

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.