Zbog objave na društvenim mrežama moguć i zatvor

Predlog Nacrta o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika naći će se na javnoj raspravi tokom oktobra, a mišljenja su prilično podeljena. Dok novi predlog daje veći stepen zaštite s jedne strane za zaposlene u odredjenim ustanovama, sa druge svaki korisnik društvenih mreža može se naći na njegovom udaru.

Mnogo polemike u javnosti vezano za Predlog izmene i dopune Krivičnog zakonika izazvao je Član 343a koji se odnosi na objavljivanje materijala kojim se savetuje izvršenje krivičnog dela .

„Ko putem sredstava informacionih tehnologija ili na drugi način učini dostupnim materijal koji sadrži informacije kojima se daju saveti u cilju izvršenja krivičnog dela,kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine“, navodi se u pomenutom članu. Šta zapravo znači sama formulacija ovog člana pitali smo advokata, Branka Ivkovića inače prvog čoveka VPO-a.

„To znači da Srbija u 21. veku klizi u apsolutnu diktaturu u kojoj će svaka kritika vlasti i društvenih dešavanja biti sankcionisana kao krivično delo.Sama formulacija ove odredbe je nejasna i u tome je i najveća opasnost koju ona donosi sa sobom jer je svako može tumačiti kako mu je volja. Kakvo je to “ davanje saveta u cilju izvršenja krivičnog dela“, ko koga savetuje a ko je savetovan ostaje nepoznanica?“, kaže Ivković.

U stavovima 2 i 3, pomenutog predloga zakona se navodi: „Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i lice koje vrši posredovanje u pristupanju materijala iz stava 1. ovog člana.(3) Ko pomoću sredstava informacionih tehnologija svesno pristupi materijalu iz stava 1. ovog člana,kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.“ Naše pitanje bilo je da li to znači da je obuhvaćena i podela na društvenim mrežama?

„ Ako mislite na deljenja na društvenim mrežama dalo bi se zaključiti da lice koje podeli objavu spada u kategoriju posrednika iz stava 2. ove odredbe, što je neprihvatljivo sa stanovišta pravne nauke jer posrednik mora imati svest da čini krivično delo. A šta tek reći za stav 3 .ove odredbe po kome krivično odgovara svako ko „svesno pristupi materijalu iz stava 1!? Dakle, dovoljno je da kliknete na neku objavu i pogledate je i to će značiti da ste već učinili predmetno krivično delo!? Ko uopšte određuje da li ste vi to učinili svesno ili nesvesno? Ovo je neprihvatljivo ne samo iz ugla krivičnog prava već i zdravog razuma!“, objašnjava Ivković.

Pre nekoliko meseci upravo se Ivković našao u policiji zbog objave na društvenim mrežama . Nekoliko gradjana tada je podnelo prijavu da je njegova objava izazvala uznemirenje. S druge strane, Ivković je javnosti pojasnio da je pomenutu objavu samo šerovao, podelio. . Ivković kaže da je nova odredba stim u vezi „Frankeštajn odredba“.

„Meni su na teret stavili izvršenje krivičnog dela izazivanje panike i nereda iz čl. 343 KZ-a. Naravno da je odmah bilo jasno da u mojim radnjama nije bilo elemenata tog krivičnog dela kao što ga ne bi bilo i da je bila na snazi ova predložena „Frankenštajn“ zakonska odredba“, kaže Ivković.

Na društvenim mrežama možemo pročitati i videti mnogo toga što je upitno na više načina . Takve, nazovimo upitne objave, uglavnom prolaze bez ikakve odgovornosti . Zakonodavac smatra da mora postojati odgovornost za ono što se piše, objavljuje na društvenim mrežama. Ivković kaže:

„Naravno da treba da postoji odgovornost za sve što se objavljuje na društvenim mrežama. Ali se odgovornost ne uvodi ovakvim ad hoc političkim odredbama koje uvode verbalni delikt kao u doba najrigidnijeg komunizma. Ovakva zakonska rešenja ne služe da zaštite građane već ovaj nenarodni režim pokušava da uguši svaku kritičku misao i reč građana“.

Bez obzira ne podeljena mišljenja u vezi pomenutih izmena zakona jedno je sve sigurnije , a to je da ukoliko ovaj predlog zakona bude usvojen i njegovo sprovodjenje bude zaživelo svi su izgledi da će se objave i podele na društvenim mrežama zastupljenim u Srbiji prilično promeniti.

8 comments on “Zbog objave na društvenim mrežama moguć i zatvor

  1. avganistan, iran, srbija

    Nisu valjale ljudska prava i demokratija sa zapada, pa nam stigla sloboda iz Rusije i Kine. A i sve vreme placete za cvrstom rukom i korbacem, divite se diktaturama, tako da stize zasluzena nagrada. Zelje se ostvaruju.

    Reply
  2. Mali grad

    Ovaj da odgovori na optuzbe dojucerasnjih drugara Vesica i Zivanovica da saradjuje sa Sns.

    Reply
  3. Dragan

    vi kad budete vlast vi ukinite taj zakon a sad dok smo mi vlast nama bas ovakav zakon odgovara

    Reply
  4. Valjevo kod Uba

    Šešelj i Vučić uvode svoje ideje iz zakona o javnom informisanju iz 1998.godine kad su bili na vlasti u krivični zakonik 2024.godine kada su opet na vlasti. Tada su oni svojim viđenjem zaštit Srba pomogli Albancima, pa im se Zapad sada zahvaljuje na toj pomoći. Oni jednovremeno narod sluđuju da Srbija treba da uđe u ekonomske integracije sa Brazilom i Južnoafričkom Republikom, dok su iza leđa tih naivaca koji im veruju, ko prst i nokat sa Nemcima. Privatno naravno. Mi od toga koristi nećemo imati.

    Reply
  5. Istina

    Sve je jasno. Srbija nestaje i tu se priča završava. Nema dovoljno intelektualnog kapaciteta da napravi sistem da narod živi normalno poštujući normalne zakone i ljudske norme.
    Nažalost sistem sjaši kurta da uzjaše murta traje 34 godine. Očigledno nismo uspeli kao društvo u celini…
    Omladino, put pod noge. Ne dozvolite sebi da vama upravljaju i rukovode ljudi sa sumnjivim znanjem…
    Srećno!

    Reply
    1. Nebitan lik ( po drugi put medju Srbima )

      Odavno nestajemo kao narod. Sve je pocelo sa dolaskom masona Katadjordjevica I nesposobnog udvorice Pasica i formiranjem po Srbe , tragicne nakaze masonskog eksperimenta Jugoslavije. Povladjivanjem anacionalnim Srbima dovelo je do tragedie da su vlast preuzeli kriminalci komunisti . Ovo sada je samo zavrsni cin. A nasi bajni oficiri I policija potkupljeni platama I privilegijama gledaju kako brod tone. (Svaka cast pojedincima) Definitivno ce mo nestati.

      Reply
  6. Dokaz

    Odličan zakon, dokaz da im je kraj blizu i dovešće do ujedinjenja celog naroda,samo da se nadje viodja

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.