U Zdravstvenom centru Valjevo obavljen 771 specijalistički pregled

U Zdravstvenom centru Valjevo na preventivnim pregledima održanim u nedelju 6. oktobra, zabeleženo je veliko interesovanje građana i ovoga puta , što je i očekivano jer su osim opštih specijalističkih pregleda, građanima omogućeni i pregledi specijalsita kardiologa i urologa.

U Domu zdravlja Valjevo urađeno je opštih specijalističkih  pregleda 381, a do 11 časova pre podne već je bilo 153 građana prijavljeno. U Opštoj bolnici Valjevo je urađeno 226 kardioloških pregleda i specijalističkih uroloških pregleda  164. U ukupnom zbiru to znači da je Zdravstveni centar Valjevo pružio 771 specijalistički pregled u nedelju od 8 do 17 časova. Na dalje lečenje i dijagnostiku upućeno je 86 pacijenata. Toga dana građanima je bila omogućena i vakcinacija protiv sezonskog gripa i tu mogućnost je iskoristilo 170 građana.

I ovoga puta od ukupnog broja pregleda uočljivo je da su u pitanju građani koji su hroničari i koji su došli na kontrolni pregledi, dok je populacija na koju se usmeravaju preventivni pregledi i dalje u manjem postotku, kao i populacija bez nekog vida zdravstvenog osiguranja.

Kardiološke bolesti su vodeće po incidenci oboljevanja i u svetu i u našoj zemlji, na žalost kod nas prednjače i po broju komorbiditeta i mortaliteta, pa je prevencija ključ. Što se tiče uroloških pregleda kao vida prevencije, koji su bili omogućeni ovog vikenda, značajno je napomenuti da je za prvih sedam meseci ove godine, statistika maligniteta zabeležila da je 47 novoobolelih od muških genitalnih karcinoma i 44 novoobolela od nekog urinarnog maligniteta, pa je i u ovoj grani prevencija itekako značajna.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.