Obeležena Nacionalna nedelja promocije dojenja

Posebnom radionicom Škole za trudnice i roditeljstvo Dom zdravlja Valjevo je, u saradnji sa partnerskim ustanovama, obeležio Nacionalnu nedelju promociju dojenja. Uz slogan „Budimo bliže – podrška tokom dojenja za sve“, u predavanjima i razgovoru sa budućim majkama učestvovali su ginekolog, pedijatar, patronažne i pedijatrijske sestre Doma zdravlja, kao i specijalista socijalne medicine iz Zavoda za javno zdravlje.

Deca koja doje privilegovana su u odnosu na bebe koje su primorane da koriste mlečne adaptirane formule, podvukla je dr Valentina Marković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo.

– Često me majke pitaju „A šta ako ne budem imala mleka?“, a ja im kažem „Šta ako budete imali mleka?“ Normalno je da imaju mleko jer je vrlo mali procenat, od 3 do 5 posto, u situaciji da zbog zdravstvenog problema, svog ili bebe, ne može da doji. Prednosti majčinog mleka stvarno su višestruke, tako da se kroz Savetovalište trudimo da damo informacije majkama, kao i kroz Školu roditeljstva na koju smo stvarno ponosni i koja toliko godina radi. Moram da podvučem da nam majke koje dolaze iz Škole  u mnogo većem procentu doje. Zato apelujem na sve trudnice da se jave našoj Patronažnoj službi i upišu u Školu roditeljstva. Osim sastava koji je prilagođen prvim danima bebinog života, tako da može da apsorbuje najveći procenat tih hranljivih materija, kažemo da je to „živo mleko“ – iz dana u dan menja se njegov sastav i prilagođava rastu bebe. Majčino mleko ima veliki značaj u prevenciji infektivnih bolesti, alergija, u emotivnom kontaktu koji beba uspostavlja sa majkom, tako da je prva godina veoma bitna za psihički razvoj deteta. Dojenje predstavlja ulaganje u budućnost, jer ne samo da pospešujemo fizički i psihomotorni razvoj deteta nego se ulaže u narednih 20-30 godina njegovog zdravlja. Na kraju možemo dodati i ekonomski značaj jer adaptirane formule nimalo nisu jeftine.

Dr Marijana  Mitrović iz Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja je skrenula pažnju da se Nacionalna nedelja promocije dojenja uvek obeležava 40 nedelje u godini, što simbolično predstavlja trajanje trudnoće.

– Cilj je podizanje nivoa znanja i svesti o značaju dojenja. Da bi dojenje uspelo, potrebna je podrška porodice, okoline i društva jer dojenje predstavlja kolektivnu društvenu odgovornost. Postoji globalni trend opadanja dojenja, smatram da dojenje nije samo izbor načina života nego predstavlja javno-zdravstveni problem, tako da treba svi da se uključimo. Majčino mleko je standard ishrane. Odmah nakon porođaja i toku prvih sat vremena, nakon kontakta „koža na kožu“, dojenje predstavlja najbolji mogući početak života. Sastav majčinog mleka je takav da sadrži sve što je potrebno za rast i razvoj, omogućava pravilan razvoj svih čula: vid, sluh, miris, ukus, dodir, zatim razvoj inteligencije, pruža zaštitu od infekcija i alergije.

Dr Aleksandra Filipović, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Valjevo, takođe podvlači značaj podrške, konstatujući da slogan „Budimo bliže – podrška tokom dojenja za sve“ etablira okruženje koje je stimulativno za sve mame da istraju u procesu dojenja. Zavod je raspisao likovni i literarni konkurs na temu podrške dojenju za predškolce i osnovce, kao i povodom Meseca pravilne ishrane (oktobar). Radovi se šalju na adresu Zavoda do 18. oktobra, a najbolji će biti odabrani po uzrastnim kategorijama i prosleđeni na republičko takmičenje Institutu za javno zdravlje Srbije.

Koordinator Škole za trudnice i roditeljstvo, patronažna sestra i specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović, sa ponosom je podsetila na jubilarnih 20 godina istrajnog rada „školice“, koja sve vreme daje odlične rezultate. „Zato i današnjim događajem šaljemo poruku zdravog i odgovornog roditeljstva“, rekla je Filipovićka.

Ukazala je i da se radionica odlično uklopila u Dečju nedelju, u kojoj Dom zdravlja sa partnerskim ustanovama radi edukaciju u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. U pitanju je timski rad Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje, Medicinske škole i Crvenog krsta. Sa predškolcima i nižim uzrastima govori se o zdravim životnim stilovima, dok sa višim uzrastima osnovne škole i srednjoškolcima tema je i očuvanje reproduktivnog zdravlja i prevencija HPV infekcije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.