Kreni – Promeni: Peticija da svi osnovci u Valjevu dobiju besplatne udžbenike

Pokret Kreni-Promeni pokrenuo je potpisivanje peticije da svi osnovci u Valjevu dobiju besplatne udžbenike . Grad Valjevo sada je obezbedio besplatne udžbenike za učenike do 4 razreda.

Ideja da država ili lokalna samouprava obezbede osnovcima besplatne udžbenike nije nova, niti je bilo čiji hir. Mnoge zemlje su uvele besplatne udžbenike, neke od tih zemalja su i Crna Gora, Makedonija, Češka, Slovačka, Austrija, Nemačka…spisak je podugačak. Ovom spisku možemo dodati i Beograd. Da, osnovci iz Beograda i ove godine će imati besplatne udžbenike…ali, šta je sa Valjevom, navodi se u obrazloženju peticije.

Pokret Kreni promeni navodi i da su udžbenici veliki novčani izdatak za roditelje jer komplet udžbenika za učenike od prvog do četvrtog se kreću od 9000 do 12000 dinara, dok za učenike od petog do osmog razreda između 15000 i 20000 dinara. Odnosno, roditelj koji prima minimalac bi morao da odvoji trećinu ili čak polovinu svoje plate kako bi finansirao udžbenike za samo jedno dete, da ne pominjemo sveske, pribor, ranac, garderobu…

Na sajtu Kreni-Promeni pokrenuta je ista akcija za više gradova u Srbiji.

Grad Valjevo ranijih godina obezbedjivao je besplatne udžbenike za djake prvake , a od ove godine besplatne udžbenike imaju svi djaci zaključno sa 4 razredom osnovne škole.

5 comments on “Kreni – Promeni: Peticija da svi osnovci u Valjevu dobiju besplatne udžbenike

  1. Sima

    Uranili, zoru prevarili. Ideja je dobra, ali…školska godina već uveliko traje i udžbenici su morali biti davno nabavljeni. Koji jeftini populizam očigledno nesposobne opozicije.

    Reply
  2. Анонимни

    Ovo je u interesu stranih izdavačkih kuća. Ne treba nikakve pare, ni iz jednog budžeta, da se daju izdavačkim kućama, zato što u državi Srbiji postoje besplatni udžbenici za svu decu:
    www. besplatnabiblioteka. com

    Reply
  3. мр Предраг М.Вулетић

    Rockefeller Brothers Fund: Philanthropy for an Interdependent World
    Main navigation Menu
    Kreni-Promeni
    Beograd – Stari Grad

    Serbia

    https://peticije.kreni-promeni.org/
    Grants
    $60,000 for 24 months Awarded May 3, 2022
    For general support
    Western Balkans
    Renewable Energy and Healthy Environment
    $25,000 for 12 months Awarded Apr 29, 2021
    For general support
    Western Balkans
    Renewable Energy and Healthy Environment

    Reply
  4. Dragan

    iako sam protiv njih ovo je dobra ideja. bolje da iz opstinskog budzeta damo pare nasim izdavacima a ne da se opredeljuju za kavcica i tako uniste privatne izdavacke kuce

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.