Dve nove merne stanice za merenje aerozagadjenja

Na zahtev Gradske uprave koja je želela dodatna merenja aerozagadjenja Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Zavodom iz Beograda postavio je dve nove merne stanice, jednu u vrtiću Zvončić, a drugu u vrtiću Kolibri.

Na zahtev Gradske uparve Zavod za javno zdravlje postavio je dve nove merne stanice jednu u samom centru grada drugu pak u Novom naselju.

Kako kaže dr Djordje Vuković iz Zavoda, merenja će biti sada radjena dva puta po sedam dana.

„Sada je počeo prvi ciklus merenja trenutno je lepo vreme nema mnogo grejanja i ne dolazi do uticaja ložišta, a drugi ciklus će biti za mesec ili dva kada grejanje bude krenulo punom parom i onda ćemo imati pregled kako to utiče. Zato nam je bitno merno mesto u Novom naselju gde ima dosta ložišta dok će ovde  u samom centru, biti značajnije da se vidi kako saobraćaj utiče. Sad se meri sedam dana , a potom opet sedam dana. Kad budemo imali podatke uradićemo izveštaj i dostaviti gradu koji će ga objaviti na sajtu“, rekao je Vuković.

Zavod za javno zdravlje inače ne poseduje više mernih stanica pa su dve pomenute stigle po dogovoru iz Beograda. Dr Vuković kaže da je to dogovoreno za ovu godinu, a za narednu će se morati ponovo u pregovore.

„Tek kada budemo imali rezultate moći ćemo pouzdanije neke stvari da tvrdimo. Cilj je da se ostvari uvid u postojeće stanje da se vidi da li treba uvoditi nove parametre za praćenje ili ne , ali tek kada budemo imali rezultate moći ćemo da govorimo o konkretnijim potezima“, rekao je dr Vuković.

 

1 comment on “Dve nove merne stanice za merenje aerozagadjenja

  1. Istina

    Pa ima li neko pameti u ovom gradu i državi?
    U redu merenje, ali šta vredi merenje kada nema mera za sprečavanje aerozagadjenja?
    Pa možete meriti koliko hoćete, izadjite napolje kada počne lozenje i eto najzagadjenijeg grada, ponekad i u svetu.
    Tuga.
    Vidite bar, kad je plus, uzmite pa svirajte Čad sa ulica i trotoara….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.