Na pomolu rešenje za vodosnabdevanje pet sela MZ Jablanica

JP Kolubara pokrenulo je izmenu postojeće dokumentacije kako bi se od ministarstva za javna ulaganja zatražila sredstva za izgradnju jedno kraka vodovodne mreže od postojeće male fabrike u podbranskom delu do sela koja okružuju akumulaciju.

Od trenutka kada je u podbranskom delu izgradjena 2015. god mala fabrika vode kapaciteta 20 l/sec,  meštani pet sela koliko obuhvata MZ Jablanica ističu prema gradu zahtev da se voda dopremi do njih.

Direktor JP Kolubara Ivan Beljić na poslednjoj sednici Veća informisao je članove Veća i javnost da se trenutno radi na izmeni postojeće dokumentacije .

„Radimo na tome da ako ne krajem ove onda početkom sledeće godine dobijemo sredstva za pokretanje fabrike u podbranskom delu koja bi služila za vodosnabdevanje svih sela oko same akumulacije . Trenutno smo u procesu zanavljanja te dokumentacije koju imamo s obzirom da je dokumentacija radjena 2019. godine i predračunske vrednosti se odnose na taj period. Cene su se svakako u poslednjih par godina izmenile tako da to treba uskladiti“, rekao je Beljić.

Akumulacija Rovni još uvek je investicija , odnosno još uvek traju ulaganja u njeno hidrogeološko  uredjenje i opremu kako bi po završetku svega ona bila stavljena u punu funkciju, dopremanje vode do krajnjih korisnika.

Mala fabrika vode u podbranskom delu mogla bi biti stavljena u funkciju nezavisno od same akumulacije. Beljić kaže da je kapacitet fabrike dovoljan za snabdevanje okolnih sela.

„Po završetku tih poslova u vezi administracije,  dokumentaciju ćemo proslediti ministarstvu i nadamo se da ćemo na osnovu nje dobiti neophodna sredstva bar da počnemo jedan krak, a da potom kasnije  i nastavimo radove“, rekao je Beljić.

Na sednici Veća posebno interesovanje za ovaj posao Kolubare izrazio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

„Zaista insitiramo na tome da se problem tih sela reši. I kao grad i naša administracija bićemo podrška JP Kolubara kako bi se taj plan i ostvario. JKP Vodovod u toku velikih suša doprema vodu koliko je to moguće zbog mehanizacije koju poseduju , ali ako želimo trajno i konkretno rešenje to je upravo predlog Kolubare da se mala fabrika stavi u funkciju“, rekao je Gojković za Vamediu.

Pre nekoliko godina meštani pet sela organizovali su i svojevrstan protest kako bi naglasili svoje potrebe, ali od tada do sadašnjih informacija , koliko je poznato, nije bilo konkretnih koraka u rešavanju njihovih problema.

 

13 comments on “Na pomolu rešenje za vodosnabdevanje pet sela MZ Jablanica

  1. Zoran

    Da li će to biti u redu, mislim sa Ministarstvom, uzimajući u obzir da je još pre par godina visoki Gradsku funkcioner ubedio neke ljude u nekim Ministarstvima, da Valjevu, voda iz navedene akumulacije uopšte i nije potrebna? Zli jezici kažu da postoji i dokument, u tim Ministarstvima, o tome.

    Reply
    1. Slavko

      da kada su se seljaci pobunili taj funkcioner je rekao seljacima da mu je isplativije da i iseli nego da uradi cevovod,jersu česi uradili tu malu fabrikz

      Reply
  2. Valjevac

    Kako vas nije sramota. Ovoliki stepen demagogije prema svom narodu je više od izdajničkog.

    Reply
    1. Pitam za druga

      Zasto vas nervira sto ce ovo konacno biti reseno? Necete imati o cemu da hejtujete?

      Reply
      1. istina

        Ima druže primedbi na sve… Sve je rupa do rupe, đubre do đubreta, vazduh najzagađeniji u svetu…

        Reply
  3. Dragan

    nekad su po selima od svojih para gradili vodovode a sad cekaju drzavu koja nemoze da brine o svima vec ima prioritete da se voda dopremi u rudnike koji podizu nas bdp

    Reply
  4. Roki

    Hvala je Bogu i dobro je da se nesto desava po tom pitanju. Drzava mora maksimalno pomoci ovaj projekat, jer ce svi imati koristi od istog, decenijama to traje, a moze da koristi dosta.

    Reply
  5. Sedi jedan

    Ovi nisu slali generale koji su ratovali za Srbiju i nas narod u Hag kao oni koji ih napadaju i ciji simpatizeri sire mrznju po portalima glupavim komentarima?

    Reply
    1. istina

      Ko ratovao za Srbiju? Pa Srbi su ginuli da se naprave države Hrvatska, Slovenija, Crna Gora…, a Srbija nestaje deo po deo, da li imate dioptriju. Bruke jedne.

      Reply
    2. Sedi nula!

      Saradnju sa Haškim tribunalom je potpisao i započeo Slobodan Milošević. Prvi građanin Srbije je Haškom tribunalu isporučen 1996. godine. Da si pročitao vest video bi da je fabrika vode ispod brane izgrađena još 2015. godine. Sada je 2024. godina. Šta se čekalo 9 godina da ti ljudi oko jezera dobiju vodu? Ista stranka je sve vreme bila na vlasti.

      Reply
  6. Лазар

    одговор за господина,молим прочитајте мало боље ко и када је послао прве хашке оптуженика а уједно и ко је то као последњи учинио

    Reply
  7. Sofija

    Postoji doticna u tom ministaratvu koja ,,sapne,,i onda se preko,,projekta,,opere svasta nesto i svako neko,pa i ona.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.