Otvorena izložba crteža i grafika srpskih velikana 20. veka iz kolekcije Božidara Despotovića

U Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Tranavac Mića” sinoć je svečano otvorena izložba „Crteži i grafike velikana srpskog likovnog stvaralaštva 20. veka”. Izložbu je otvorio gospodin Božidar Despotović Despa, kolekcionar iz Šapca, iz čije bogate i značajne zbirke su dela koja su prezentovana publici. Postavku čine crteži i grafike preko 60 autora, među kojima su najznačajnija srpska slikarska imena prošlog veka: Uroš Predić, Beta Vukanović, Ivan Tabaković, Ljubica Cuca Sokić, Milan Cile Marinković, Milena Pavlović Barili, Velizar Krstić, Petar Lubarda, Leonid Šejka, Stojan Ćelić, Peđa Milosavljević, Nedeljko Gvozdenović, Mladen Srbinović, Dado Đurić, Đorđe Andrejević Kun, Stojan Aralica i mnogi drugi.

Gospodin Despotović zahvalio se Internacionalnom umetničkom studiju na izuzetnoj profesionalnosti, odličnoj organizaciji izložbe i posebnom sluhu za izlaganje dela iz njegove kolekcije, koja broji više od 300 radova, uglavnom crteža i grafika.

“Kada sam krenuo da sakupljam kolekciju nisam imao neki koncept, nije osmišljavana. Vremenom sam shvatio da je teško fokusirati se samo na jedan period, jer svaki period vuče neku svoju priču. Umetnici prikazuju kako su oni živeli u nekom periodu, govore o okolnostima, tadašnjoj političkoj situaciji i mnogo čemu. To je sve bitan faktor na nacionalnoj bazi. Inače, ja crtež smatram najintimnijom tehnikom koja izlazi iz umetnika. Crtež i ta zabeleška koja se napravi ostaje kakva jeste, ne daje prostora za grešku, kao i grafika, koja je sofisticirana tehnika, traži planiranje i razmišljanje unapred, i tu su ruke prljave kao automehaničarima, a nigde se to ne vidi na belom listu”, rekao je Božidar Despotović, pesnik, fotograf i nekadašnji rok muzičar iz Šapca, koji je više od deceniju unazad i strastveni kolekcionar likovnih dela.

Kako je istakao, svaki kolekcionar je i čuvar nacionalnog blaga i ima odgovornost prema svakom delu koje poseduje u svojoj kolekciji.

„Mislim da je misija svakog kolekcionara kompletna kada se kolekcija izloži. U našoj zemlji tek u poslednjih 30 godina se ponešto zna o privatnim kolekcijama i malo se radi na tome. Kolekcionari su uglavnom uvučeni u sebe, ali mislim da su oni bili ta neka infuzija u poslednjih 30 godina kada je država prolazila kroz razne periode i da je ta infuzija kap po kap održavala umetničku i likovnu scenu na našim prostorima u tim momentima”, naglasio je Despotović.

Direktorka Internacionalnog umetničkog studija Mirjana Vojić zahvalila se Božidaru Despotoviću na uspešnoj saradnji, kolekcionarskoj ozbiljnosti i profesionalizmu, kao i pasiji koju gaji prema likovnoj umetnosti. Ona je ovom prilikom uručila Zahvalnicu gospodinu Despotoviću za dela slikara Milana Miše Markovića i Đorđa Ilića koje je poklonio Internacionalnom umetničkom studiju.

“Veliko hvala od svih nas iz Internacionalnog umetničkog studija što ste nam omogućili da u narednih mesec dana možemo da zavirimo u delić Vaše bogate i vredne riznice. Bila je velika čast i veliko zadovoljstvo sarađivati sa Vama i nadamo se da ćemo nastaviti našu uspešno započetu saradnju. Još jedno veliko hvala i za radove koje ste nam poklonili. Ti radovi će biti deo umetničke kolekcije Internacionalnog studija, izlagaće se u okviru brojnih grupnih izložbi koje organizujemo svake godine i nikada neće biti prodati ili poklonjeni”, kazala je Mirjana Vojić.

U muzičkom delu programa svečanosti otvaranje izložba nastupili su Kalina Jovanović i Luka Marijašević, učenici 5. razreda Muzičke škole „Živorad Grbić“, odsek gitara.

Izložba će biti otvorena mesec dana.

IST

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.