Skupština usvojila završni račun grada za 2023. godinu

Skupština grada usvojila je završni račun za 2023. godinu. Odbornici opozicije iznosili argumentaciju da sredstva nisu trošena u korist gradjana posebno se osvrćući na programe iz oblasti ekologije i kapitalne investicije. „Izvršenje budžeta od 89% i realizacija brojnih projekata u prošloj godini činjenice su i učinak koji su vidljivi svima“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

U prošloj godini prihodovano je 5,2 milijarde sredstava , a realizovano 4,9 milijardi , podatak je koji je izneo Željko Tabašević načelnik odeljenja za budžet i finansije . Odbornici koalicije Svanuće jedan za drugim za skupštinskom govornicom iznosili su argumente kojima su ukazivali na lošu realizaciju u odnosu na obećano. Jasmina Nedeljković odbornica Svanuća ukazala je na izveštaj DRI u kom se izmedju ostalog navodi : manje iskazane nekretnine i oprema za iznos od 121 milion 667 hiljada dinara; Odeljenje za imovinske poslove i opštu upravu nema uspostavljenu imovinsku bazu sa evidencijom o stanju i kretanju sredstava u javnoj svojini; Republičkoj direkciji za imovinu nisu dostavljeni zbirni podaci iz jedinstvene evidencije na Obrascu ZOS-JS – Podaci o stanju nepokretnosti u javnoj svojini po vrstama i vrednosti, sa stanjem na dan 31.12.2023. godine; postupak pripreme i donošenja budžeta grada nije u potpunosti izvršen u skladu sa važećim propisima.

Načelnik budžeta Tabašević informisao je potom odbornike da je uprava odgovorila na primedbe DRI i dostavila izveštaj o postupanju u cilju otklanjanja nedostataka na koje je ukazano. Odbornik Nemanja Jakovljević svoje izlaganje usmerio je na kapitalne investicije u prošloj godini. „Recimo, za izgradnju parkinga na Divčibarama pretprošle godine planirano je 30 miliona, utrošeno malo više od 15. U prošloj godini za ovaj posao planirano je još blizu 24 miliona, a utrošeno skoro 25, sve u svemu najčešće potpuno prazna površina stajala je građane Valjeva gotovo okruglo 40 miliona. Još jedan primer: u 2022. godini navedena su tri projekta u Privrednoj zoni. Nadam se da u ovoj sali postoji neko ko može da mi objasni zašto se ovo dogodilo i šta će to značiti za izgradnju objekata u Privrednoj zoni“, rekao je Jakovljević.

Jasmina Nedeljković je ukazala da nije bilo dovoljno ulaganja u ekologiju , a ostali odbornici Svanuća da su gradjani prevareni tvrdnjom da je rešena lista čekanja za upis u vrtiće u Valjevu. „Rekli ste , slagali ste gradonačelniče da listi čekanja više nema ,a  trenutno oko 400 rodtelja čeka da upiše svoje dete“, rekao je Goran Gavrilović. Odbornici opozicije potom su govorili o izostanku realizacije projekta Čista Srbija i nepostojanje ulaganja u sport.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković za govornicom je konstatovao da su u prošloj godini realizovani brojni projekti koji su vidljivi .

„Pomenuta je industrijska zona i moram reći da smo tu najpre imali samo jednu parcelu , ono štosmo morali da uradimo jeste da uložimo u infrastrukturu i opremanje te zone u kojoj sada imamo 2 fabrike koje će u ukupnom zbiru zaposliti 1300 radnika. Uradili smo rekonstrukciju Šeste škole i dobili smo dva vrtića u njoj. U trenutku kada su ti vrtići otvoreni na listi čekanja bilo je 370 dece , a kapacitet vrtića je 480 tako da je i bilo logično da kažemo da su stvoreni uslovi da nema više liste čekanja. Vrlo je moguće  u da je u medjuvremenu se još roditelja prijavilo , ali ih sada na listi nema 400 kako ste vi rekli već tačno 137. Molim Vas da ne iznosite ono što nije tačno, ja vas pozivam da i sami proverite ovo što sam rekao jer ovo su podaci iz PU . Trenutno čekamo i da budu završeni svi radovi vezani za objekat Bambi , ali to nisu radovi koji zavise od nas već od donatora američke ambasade. Nastavili smo ulaganja u inventar, kuhinju obdaništa . U prošloj godini uradili smo čak 36 dečijih igrališta , uradili smo ili rekonstruisali brojne sportske terene , na Petom puku, Gimnaziji, u SRC Petnica trenutno radimo projekat vezan za energetsku efikasnost. Želim da podsetim da smo u prošloj godini brojne mere realizovali upravo za decu, besplatni udžbenici, besplatan ulazak na bazen, letovanja, zimovanja. Mi smo jedan od gradova koji je najviše ulagao u energetsku efikasnost tu imamo izvršenje na ekologiji 80%. rekonstrukcija sale Centra za kulturu, rekonstrukcija objekta Galerije. Kada govorite o proejktu Čista Srbija treba da znate da se trenutno projekat realizuje u Divcima i Leliću , dobićemo pored kanalizacije i postrojenje za preradu otpadnih voda. U prošloj godini uradili smo 100 km asfaltnih puteva . Nadam se da ćemo realizaciju ovako dobru imati i ove godine. Dajte predloge i rešenja i idemo dalje“, rekao je Gojković.

 

 

1 comment on “Skupština usvojila završni račun grada za 2023. godinu

  1. Vlada

    Dovoljno je samo pogledati face u prvom redu… Dalje nije potrebno komentarisati…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.