Skupština grada usvojila drugi rebalans budžeta

Skupština grada Valjeva usvojila je drugi rebalans budžeta . Razlog za rebalans jeste povećanje mase zarada za novozaposlene u novim vrtićima. „Ne odustajemo i nećemo odustati ni od jednog projekta“, poručio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Odlukom o drugom rebalansu budžeta planirani  su prihodi i primanja i preneta neutrošena sredstva u iznosu od 5.667.278.000,00 dinara sredstava budžeta grada i 258.965.106,98 dinara sredstava iz ostalih izvora budžetskih korisnika, tako da ukupno planirana javna sredstva iznose 5.926.243.106,98 dinara. Rebalansom planirana sredstva budžeta grada su povećana za 26.305.658,33 dinara, odnosno za 0,47%, dok su sredstva iz ostalih izvora umanjena za 12.394.672,64 dinara, odnosno za 4,57%.

Odbornik koalicije Svanuće Željko Trifunović podneo je amandman na rebalans budžeta predlažući izradu katastra zagadjivača od izvora do ušća reke Gradac. Skupština nije prihvatila ovaj amandman,a  kako se moglo čuti vladajuća većina pozvala je Trifunovića da taj predlog podnese kao predlog za budžet za 2025. godinu.

Jasminka Nedeljković koalicija Svanuće upitala je koliko zaposlenih ima u Valjevu i da li su u obzir uzete inflatorne stope. „Interesantno je za javno osvetljenje da je još 46 miliona traženo ovim rebalansom . Po istom ugovoru o javno privatnom partnerstvu za uštedu energije. Javni red i bezbednost neklasifikovan na drugom mestu 22 miliona nejasno je o čemu se radi . Rebalans ide na štetu zaštite životne sredine. Lako se tu otkidaju sredstva i onda se daju na kazne i penale“, rekla je Nedeljković.

Odbornica Svanuća Marija Andrić je za govornicom konstatovala da je rekonstrukcija bolnice prilika da se korisnici zaslepe nekim pričama. „Naš grad je pretprošle godine dao 6,5 miliona firmi Mašinokopring za izradjeni, a nikad upotrebljeni projekat. Potom smo čuli da će sve biti završeno i da će radovi koštati izmedju 10 i 12 miliona evra. I tako dalje , cifre rastu,a  rekonstrukcije nema“, rekla je Andrić.

Željko Trifunović koalicija Svanuće rekao je da u budžetu nema ni dinara za projekte koji imaju gradjevinsku dozvolu još od 2020 godine kao što je izgradnja kanalizacije u Petnici , Jasenici. To su primeri da sve što ste radili nas je koštala tri ili četiri više puta nego što je realno.

Šef odborničke grupe Radojica Rstić rekao je da je ova vlast većinu obećanja ispunila . „ Vama gospodo nedostaju ideje . Ja sam očekivao u ovom rebalansu bar jedno 20 amandmana da dodje 20 ili 30 ideja da nešto uradimo drugačije što bi mi sa zadovoljstvom prihvatili ili razmotrili , ali ništa. Raspoloženi ste za kritiku što nije loše, ali Vam manjkaju ideje“, rekao je Rstić.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković u svom obraćanju obrazložio je razlog rebalansa , ali i naveo neke od projekata za koje je neophodno i učešće grada u saradnji sa ministarstvima .

„ I ovaj rebalans donosi povećanje od 26,3 miliona dinara što mislim da je uvek dobro kada rebalans ide na gore . Razlog je i dobijena saglasnost ministarstva finansija za povećanje mase zarada za 84 novozaposlena u dva vrtića PU „Milica Nožica“. Vrtići su krenuli sa radom mislim u aprilu ili maju i naravno da tonije bilo moguće predvideti u osnovnoj odluci o budžetu . Analizom realizacije rashodne strane ustanovili smo da odredjene stavke ne mogu biti realizovane iz objektivnih razloga i stim u vezi smo odlučili da ih jednostavno isključimo  zbog bolje realizacije budžeta. Naravno, to su sitne stavke. Ono što je ključno jeste da smo u ovaj rebalans morali da implementiramo i sve projekte koje realizujemo sa raznim ministarstvima ,a gde je potrebno naše sufinansiranje. Tu pre svega mislim na Suvoborsku ulicu gde smo dobili sredstva i to nam je vrlo značajno i ponosan sam što je Valjevo prvi potpisnik tog ugovora u Srbiji od svih lokalnih samouprava. Svi će dobiti neka sredstva , ali mi smo bili prvi jer smo imali spremnu dokumentaciju. Tu su i dva veoma važna projekta to je rekonstrukcija sale Muzičke škole i takodje na konkursu kod ministarstva rudarstva i energetike gde učestvujemo sa 11 miliona i tiče se postavljanja solarnih panela na objekte Vodovoda čime ćemo zaista uštedeti električnu energiju , a zna se da je Vodovod veliki potrošač“, rekao je izmedju ostalog Gojković.

On je pozvao odbornike da daju dobre predloge i poručio da grad neće odustati ni od jednog projekta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.