Šta je bilo sa Agencijom „Zapad“?

imageGrad Valjevo je 2014. godine doneo odluku o zajedničkom osnivanju Agencije „Zapad“ sa gradom Šapcom. Nije poznato da je ova Agencija ikad zaživela niti da je Valjevo realizovalo bilo koji projekat preko nje.

Postojanje regionalnih agencija u pojedinim delovima Srbije imalo je dobar učinak, a Valjevo je za to vreme uglavnom samo govorilo o tome bez nekog bitnijeg pomaka u realizaciji. Ipak svojevremeno je na sednici Skupštine 26. decembra 2014. godine doneta odluka da Valjevo partnerski sa Šapcom osnuje regionalnu agenciju. Naziv te agencije bio je „Zapad“ kao asocijacija na sam prostor pokrivanja u Srbiji. Na sednici Skupštine tada se razvila rasprava o samoj agenciji za koju je bilo potrebno da grad izdvoji 2,5 miliona dinara kao oblik zajedničkog učešća. Pojedini odbornici tada su sugerisali da Valjevo ima agenciju u Lajkovcu što je za govornicom demantovano uz iznošenje podataka da lajkovačka agencija nikada nije imala veze sa Valjevom niti da da se Valjevo ikada priključilo tom radu.
Novu agenciju podržali su gotovo svi odbornici dok je samo odbornik SNS-a Milan Marković za govornicom rekao „Nisam protiv osnivanja takve agencije, ali sam zabrinut za njenu budućnost“. Ono što je izgleda nakon toga usledilo zapravo je samo potvrdilo Markovićev govor i iznetu bojazan.
Nikada više do dana današnjeg niko nije pomenuo tu agenciju niti je ikada u javnosti govoreno o eventualnim projektima. Ostalo je nepoznato i da li je sama Agencija ikada zvanično i osnovana u smislu ispunjavanja zakonske procedure. Ipak odbornici su tada žestoko diskutovali na ovu temu.
Mnogo je pitanja bez odgovora u ovom slučaju, a svakako najvažnije jeste zašto nikada nismo bar imali ideju o projektima usmerenim prema, ako ne državi, ono prema Fondovima EU, koji uglavnom traže povezanost i uključenost više gradova koji su mogli biti realizovani upravo preko ovako formirane zajedničke regionalne agencije.
Možda je politika bila tada presudna. Ako je to tada bilo tako, šta je sada problem kada postoji tako visoka saglasnost dve partije očitana u broju od 44 odbornika vladajuće koalicije?
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.